među vakcinisanima 300 medicinskih radnika

Kumburović: Kotor spreman za masovnu vakcinaciju

"Uredili smo i opremili prostor. Imamo kadar koji će biti 6 punktova u Domu kulture u Škaljarima. Na kojem će raditi 12 ljekara u dvije smjene, 16 medicinskih sestara. Naravno biće i prisutnih volontera. Građani neće morati zakazivati vakcinaciju"

3908 pregleda 1 komentar(a)
dr Igor Kumburović, Foto: Printscreen YouTube
dr Igor Kumburović, Foto: Printscreen YouTube

Od ukupno 2 219 vakcina, koliko je do sada dobio kotorski dom zdravlja, do jutros je na stanju bilo samo deset. Gostujući u Bojama jutra na TV Vijesti direktor ove ustanove dr Igor Kumburović istakao je i da je među vakcinisanima 300 medicinskih radnika, a da je revakcinu primilo hiljadu i po građana.

“Apsolutno smo spremni za masovnu vakcinaciju. Uredili smo i opremili prostor. Imamo kadar koji će biti 6 punktova u Domu kulture u Škaljarima. Na kojem će raditi 12 ljekara u dvije smjene, 16 medicinskih sestara. Naravno biće i prisutnih volontera. Građani neće morati zakazivati vakcinaciju...Imamo 6 ljekara. Predviđeno je da svaki ljekar pregleda od 10 do 15 pacijenata na sat vremena. Radno vrijeme je 12 sati, znači mi bi mogli da vakcinišemo 900 do 1000 građana da vakcinišemo u toku jednog dana. Naravno oni kada dođu prvo se izvrši dezinfekcija ruku, onda će se prijaviti, dobiće broj ambulante kojoj će pristupiti gdje će ih sačekati izabrani doktor, koji će ih pregledati i obaviti razgovor. Zatim će biti vakcinisani. Tamo smo pripremili jedan prostor za opservaciju u slučaju nekih neželjnih dejstava. Do sada su bili blaži slučajevi koji su inače uobičajeni za svaku vakcinaciju, bol na mjestu aplikacije, crvenilo, pojava temperature koja je kratko trajala. Biće tu prisutna ekipa hitne medicinske pomoći. Sve smo pripremili što je do nas. “ istakao je Kumburović.

Što se tiče predstojeće turističke sezone Dom zdravlja će vršiti testiranje turista, a dnevno mogu odraditi 300 do 400 PCR testova.

“Vi znate da smo od 22. januara otvorili PCR laboratoriju u našem Domu zdravlja. Tako da ćemo imati i veliki dio posla i u smislu PCR testiranja naših turista i u razgovoru sa ministarkom i lokalnom samoupravom, najvjerovatnije će to biti besplatno.”