Bageri na Ljuboviću miruju - Šta dalje?

Iz Ministarstva urbanizma ne odgovaraju da li je to i trajno dok iz Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice kažu da će ispoštovati odluku Ministarstva ali se i žaliti na nju. Građani koji su protestovali traže pješačku stazu umjesto ulice a iz grupe arhitekata KANA plan koji će prevenirati slične probleme u budućnosti

11961 pregleda 88 reakcija 11 komentar(a)
Bageri, Foto: Luka Zeković
Bageri, Foto: Luka Zeković

Bageri miruju, tako je već nekoliko dana kod odvaljenog dijela Ljubovića.

"Trenutno je stanje mirno, mi redovno kontrolišemo. Ovaj status kvo nikome ne odgovara, trebalo bi što prije da se završava ova situacija. Da se nađe neko optimalno rješenje za Ljubović", kazao je Predrag Tomović, građanin Podgorice.

Zato građani, umjesto ceste, predlažu novu pješačku stazu.

"Sa trotoarske staze koja prati bulevar, koja vec ima biciklističlku stazu, polako pod blagim uglom skrene staza koja će da prati najniže kote Ljubovića i da se poveže spiralno sa postojećom stazom koja je inače gore na Ljuboviću, to je nešto od čega bi svi imali koristi. Ova staza bi oživjela to šetalište koje se pominje u pjesmi i mi za to navijamo", kazao je Tomović.

Urbanističko-građevinski inspektor Ministarstva urbanizma zabranio je juče dalju gradnju ulice ispod Ljubovića, jer investitor, Agencija za izgradnju i razvoj Podgorice, nije uz prijavu građenja, dostavila elaborat parcelacije prema DUP-u "Pobrežje-Zona G". Iz Ministarstva urbanizma nismo dobili odgovor na pitanje da li su radovi trajno zaustavljeni, dok iz Agencije kažu da će ispoštovati odluku.

"Dobili smo rješenje kojim se za sada zabranjuje dalje izvođenje radova, na koje ćemo uložiti žalbu. Ispoštovaćemo ono što je zakonska procedura i čekati okončanje žalbenog postupka", navodi se u saopštenju Agencije.

Iz grupe arhitekata KANA kažu da od Pirove pobjede nema ništa, već da se moraju bolje zaštititi Ljubović i Gorica.

"Te promjene moraju da budu korjenite, mora se pristupiti ozbiljnom planu koji ne samo da će da sanira ovaj problem, nego će da bude neko uputstvo da se saniraju slični problemi koji su nastali zbog istih razloga na drugim mjestima u gradu", kazala je Jelena Rabrenović oz NVO "Kana".

Rabrenović kaže da po DUP-u, Agencija treba da gradi cestu i parkinge i sa druge strane zgrade.

"Drugi dio je ulica koja ide ovom trasom (pokazuje) od bulevara i spaja se na tu koja je planirana tamo, zbog koje je brdo već odvaljeno, tako da se u suštini radi o dvije ulice, uz obje ide određeni broj parking mjesta, kompletna infrastruktura i osvjetljenje", kazala je Rabrenović.

Stručnjaci kažu da će loš sistem planiranja stalno otvarati nove slučajeve, koje će u fazi gradnje biti jako teško rješavati. Zato bi, možda, jednom za svagda, trebalo trajno odrediti granice zaštićenih prostora koje nikakav plan, ničija zelja niti interes ne bi mogli da naruše.

Bonus video: