Kinestezija: Filmski prostor i montaža

Filmska montaža je jedno od izražajnih sredstava filma ili televizije u kojem se, povezujući kadrove u scene i sekvence, stvara smislena cjelina

7972 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Film, čarobna igra otkrivanja iluzorne stvarnosti, kombinacija je drugih umjetnosti, poput književnosti, pozorišta, slikarstva i muzike.

Mnogi kažu da ovaj pokretni sadržaj predstavlja zapravo život, iz kojeg su uklonjeni dosadni djelovi, možda upravo zahvaljujući filmskom prostoru koji je sačinjen od fragmenata stvarnosti, snimljenih u različitim vremenskim razdobljima.

O filmskom prostoru razgovarali smo sa crnogorskim rediteljem Dušanom Kasalicom.

Filmska montaža je jedno od izražajnih sredstava filma ili televizije u kojem se, povezujući kadrove u scene i sekvence, stvara smislena cjelina.

Postupak biranja i povezivanja kadrova, spajanje nastalih sekvenci je posebno umijeće pripovijedanja svojstveno filmskoj industriji i predstavlja nevidljivu umjetnost u kojoj se ogleda smjelost montažera, da gledalac ni ne primijeti njegov rad, već bude usmjeren na radnju.

Zašto je montaža bliska pojmu ritma, objasnio nam je reditelj Nemanja Bečanović.

Emisiju „Kinestezija“, autorke Tine Kuzman, koju TV Vijesti realizuje uz podršku Filmskog centra Crne Gore, gledajte u subotu i nedjelju od 17.15h.

Bonus video: