Joanikije za TV Vijesti: Sadržaj Temeljnog ugovora neće biti poznat javnosti sve dok ne bude potpisan

"Važna je stvar što je taj nacrt Ugovora već spreman. Može biti, pošto još taj proces traje, da će eventualno biti još nekih malih izmjena. Ne može biti više suštinskih, jer smo mi gledali da sve bude u skladu sa Ustavom i u skladu sa zakonodavstvom Crne Gore"

73033 pregleda 1957 reakcija 280 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, koji je i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske, saopštio je da sadržaj Temeljnog ugovora države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, neće biti poznat javnosti sve dok ne bude potpisan.

U intervjuu Televiziji Vijesti Joanikije je objasnio da se na istovjetan način postupalo i prilikom sklapanja ugovora sa drugim crkvama i vjerskim zajednicama.

Patrijarh SPC Porfirije, izjavio je da je sa premijerom Zdravkom Krivokapićem postignuta saglasnost da nakon vaskršnjih praznika bude potpisan Temeljni ugovor između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Kod mnogih je izazvalo nedoumicu to što temeljni ugovor potpisuje patrijarh Porfirije, pošto je pokojni mitropolit Amfilohije za života najavljivao da će on, a ne Beogradska patrijaršija pregovarati.

Upitan zašto on ne možete da potpiše taj ugovor i ko je pregovarao u ime Mitropolije crnogorsko-primorske a ko u ime drzave o ovom sporazumu i na koji način, Joanikije je odgovorio:

"Važna je stvar što je taj nacrt Ugovora već spreman. Može biti, pošto još taj proces traje, da će eventualno biti još nekih malih izmjena. Ne može biti više suštinskih, jer smo mi gledali da sve bude u skladu sa Ustavom i u skladu sa zakonodavstvom Crne Gore. To je prosto samo po sebi jasno, kakakv taj ugovor treba da izgleda. Patrijarh srpski Porfirije, on predstavlja SPC i on je prvopozvani da poptiše Ugovor. Naravno, to je stvar Svetog arhijerejskog Sinoda. Sinod odlučuje ko će da potpiše ugovor, ali samo po sebi se razumije da ta obaveza pripada prije svega patrijarhu. Ako partijarh potpusuje i predsjednik Vlade, to je najveći nivo i nama odgovara da bude najveći nivo i sa te strane, što se tiče Ugovora", rekao je Joanikije za TV Vijesti.

TV Vijesti: Ko je pregovarao, niste mi odgovorili?

"Dugo se pregovaralo. Još sa Vladom premijera Lukšića u svoje vrijeme, pregovarali smo, ali ti pregovori nisu urodili plodom i tada je već bio gotov jedan nacrt Ugovora sa naše strane koji je dostavljen Vladi premijera Lukšića, ali nije bilo nikakavog odogovora. Sada smo na nivou Crkve prvo razmatrali to pitanje, a onda i sa predstavnicima Vlade. To već ulazi u završnu fazu i radili smo sve ono što su radile druge vjerske zajednice, sve te pripreme prilikom potpisivanja Ugovora".

TV VIJESTI :Dakle vi ste učestvovali u tom pregovorima?

"Naravno, sve vrijeme".

TV VIJESTI: Pošto su pojedni mediji objavili da će ovim Ugovorom Mitropolija crnogorsko-primorska izgubiti autonomiju koju je stekla u vrijeme mitorpolita Amfilohija, te da će se izgubiti onaj termin Pravoslavna Crkva u Crnoj Gori koji se pominje u odluci Arhijerejskog sabora 2006. kada je formiran Episkopski savjet u Crnoj Gori, da li je to tačno?

"Pošto je Ugovor stvar ponajviše prava, moramo da se držimo pravnih termina. Dakle, naša crkva se zove Srpska pravoslavna ckrva, ona jeste pravoslavna crkva, ali njen puni nazov je Srpska pravoslavna crkva. Može biti jedino Ugovor između dvije strane između SPC i države Crne Gore. S druge strane kad se govorilo o auotnomiji, govorilo se samo o onoj autonomiji, izvjesnoj, uslovnoj samostalnosti koju ima svaka od eparhija SPC, ni manje, ni više. Nikakvu posebnu autonomiju nije sticala Mitropolija crnogorsko-primorska, nego je ona dio SPC kao i ostale njene eparhije. Sa ovim ugovorom ne uspostavlja se nikakva nova realnost, niti bilo kakav novi subjekt što se tiče crkvene organizacije, nego samo dvije strane izražavju saglasno međusobodno uvažavanje i to ozvaničavaju".

TV VIJESTI: Hoće li nastaviti da postoji Episkopski savjet formiran 2006. i kakava će biti njegova uloga ubuduće?

"Insititucija episkopskih savjeta postoji odvjakada, zvanično ili nezvanično. Uvijek je bio običaj da se episkopi neke oblasti sastaju po pojedinim važnim pitanjima i o tome se savjetuju. Episkopski savjet je ustanovljen odlukom Svetog arhijerejskog Sabora, on i dalje postoji. Veći značaj imaju eparhije, jer episkopski savjet nije registrovan na nivou države, a naše eparhije postoje kao pravna lica. Evo Mitropolija crnogorsko-primorska već više od 800 godina, a i Eparhija budimljanko-nikšićka je osnovana prije 800 godina. Nažalost imala je prikide svog života i kontinuiteta, ali je obnovljena i ona čuva to pamćenje kao svetosavska episkopija. Dakle, Episkopski savjet i dalje postoji. Ovaj ugovor neće brisati ništa, ali neće uspostavjati bilo kakve autonomije ili bilo šta novo, nego se samo izražava saglasnost dvije strane da su spremne na saradnju i da uvažavaju jedna drugu i poštuju nadležnosti jedna druge".

TV VIJESTI: Koja su to ključna rješenja koja će osjetiti država i njeni građani i crkva i njeni vjernici, a koja proističu iz ovog ugovora?

"U nekom pogledu je važniji Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji se odnosi na sve. Ugovor ne proizvodi ništa novo i ništa više od onoga što je već propisano Ustavom i zakonodavstvom Crne Gore. Opet ponavljam, ovim ugovorom se potvrđuje međusobno uvažavanje i poštovanje dvije strane i garantuje se spremnost jedne i druge strnae za saradnju koja se podrazumijeva i koja je potrebna radi života vjenrika i svih građana koji pripadaju istovremeno i državi i crkvi.

TV VIJESTI: Da li mislite da je bilo potrebno više transparentnosti kad je u pitanju donošenje ovog Ugovora, s obzirom na to da je SPC najuticajnija vjerska zajednica u Crnoj Gori i sa najvećim brojem vjernika? Stiče se utisak da o pojedinostima u ugovoru jedino znaju premijer Zdravko Krivokapić, ministar Leposavić i vi. Čak ni ostali članovi Vlade, čuli smo i potpredjsendika Vlade, da on ne zna šta sadrži Ugovor.

"O ovom Ugovoru se u javnosti mnogo više govori nego što se govorilo o ostalim ugovorima između države Crne Gore i vjerskih zajednica. Ko je znao da se prirpema Ugovor između Crne Gore i Rimokatoličnke crkve, dok to nije bilo objavljeno i dokle taj Ugovor nije bio potpisan? To dvije strane se dogovoraju i kad postignu dogovor, tada potpisuju i tada se to objavljuje".

TV VIJESTI: Znate li kad će tekst Ugovora biti poznat javnosti?

"Normalno je da bude poznat javnosti tek pošto se potpiše".

TV VIJESTI: Znate li da li ćete biti izabrani za novog Mitropolita crnogorsko-primorskog, s obzirom na to da administrirate Mitrpolijom od početka novemrba?

"Već šesti, sedmi mjesec administriram Mitropolijom crnogorsko-primorskom i sada razmišljam samo o tome da tu dužnost administratora Mitorpolije obavim časno i pošteno, a ostalo je sve stvar Svetog arhijerejskog Sabora. Rado idem u susret toj odluci, jer je na dvije dužnosti vrlo teško biti. Razriješiće se to sve sa Saboru u maju mjesecu. Neka da Bog da sve bude regularno i kako valja i svi ćemo biti spremni da prihvatimo tu odluku".

TV VIJESTI: Zna li se termin zasijedanja?

"Ustoličenje Njegove svetosti Patrijarha u Pećkoj partijaršiji biće 23. maja, a u nastavku će biti zasijedanje Svetog arhijerejksog Sabora".

Bonus video: