Ulcinj pred finansijskim kolapsom: Na naplatu stiže rata od 900.000 eura, a projekat nije ni počeo

Bez obzira na nedopustivi promašaj lokalnih vlasti, pomoć se sada očekuje od Vlade

10768 pregleda 35 reakcija 19 komentar(a)
Ulcinj, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Ulcinj, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Opstina Ulcinj je ponovo pred finansijskim kolapsom jer joj do kraja mjeseca prijeti blokada racuna ukoliko ne izmiri prvu ratu kredita za projekat rekonstrukcije I izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže.

Pa iako je ugovor za ovu kapitalnu investiciju potpisan još prije pet godina, posao još nije ni počeo.

Bez obzira na nedopustivi promašaj lokalnih vlasti, pomoć se sada očekuje od Vlade.

30. aprila na naplatu stiže prva rata u iznosu od 900 hiljada eura, za kredit od 20 miliona, koji je Opštini Ulcinj odobren od KfW banke za projekat rekonstrukcije i izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže.

Iako je od tada prošlo pet godina, od realizacije projekta nema ništa, a na vrata već ugrožene bužetske opštinske kase, kuca još jedna blokada računa.

"Razlozi su raznorazni, ali po meni najodgovorniji za stopiranje ovog projekta je lokalna vlast u Ulcinju, koja evo pet godina od usvajanja odluke o zaduženju pa do danas, veoma slabo radi na projektu. Imamo sada situaciju da poslije pet godina grejs perioda mi taj projekat nismo ni započeli, niti se zna kada će početi", rekao je Omer Barjaktari (Građanski pokret URA).

Bivši predsjednik Opštine Ulcinj Fatmir Đeka, u čijem je mandatu potpisan ugovor, ne vidi razloge za toliko kašnjenje u realizaciji projekta i podsjeća da Ulcinj uveliko kaska za ostalim primorskim opštinama, kada je projekat izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže u pitanju.

"Od Herceg Novog, Tivta, Kotora, Bara, Budve, oni već godinama te projekte realizujeu i investicije su već završili, a mi već pet godina poslije početka izrade glavnog projekta čekamo da izaberemo najboljeg ponuđača. Već godinu i nešto dana je tender otvoren, a mi nismo došli do najboljeg ponuđača. I sada normalno dolazimo u situaciju da može Opština da ispašta", rekao je Đeka (Demokratska partija).

A da bi blokada od 900 hiljada eura paralizovala Opštinu, potvrđuje i prvi čovjek Ulcinja, koji se već obratio Vladi za pomoć.

"To bi bio jedan nezamislivi udar u trenutnoj situaciji za opštinu Ulcinj. Postoji mogućnost da se to odloži. To očekujemo od Vlade Crne Gore, da nam u tom pravcu pomogne", rekao je Aleksandar Dabović (DPS), predsjednik Opštine Ulcinj.

U OpštinI Ulcinj vjeruju da će sa adresa ministarstava finansija, ekonomskog razvoja, ali i od premijera Zdravka Krivokapića stići pozitivan odgovor, kojim će se odložiti isplata prve rate kredita.

Bonus video: