Kasni izgradnja puta Lubnice-Jezerine: Je li gradnja povezana sa privatnim i partijskim interesima?

U Upravi za saobraćaj tvrde da je nedavno došlo do privremenog formiranja malog jezera koje je nakon bušenja rupa sa beranske strane slobodnim padom isteklo za 30-ak sati

9341 pregleda 8 komentar(a)
Voda u tunelu, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Voda u tunelu, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Iako je trebalo da bude izgrađen prije godinu, put Lubnice-Jezerine, između Kolašina i Berana, biće završen tek krajem ove godine.

Prolongiranje roka za završetak radova uslovile su podzemne vode koje su se pojavljivale nekoliko puta.

U Upravi za saobraćaj tvrde da je taj problem trajno saniran nakon probijanja tunela kroz Bjelasicu, ali ostaje nejasno zasto se u tako složen projekat ušlo bez adekvatnih analiza i istraživanja, pošto će nepredviđene okolnosti i dodatni radovi povećati cijenu za čak tri miliona eura.

Uz to, civilni aktivisti nisu do danas dobili odgovore na pitanja je li gradnja ove dionice povezana sa nekim privatnim i partijskim interesima.

Nedavno je radnike na izgradnji tunela kroz Bjelasicu na putu Lubnice-Jezerine između Kolašina i Berana zatekla ogromna količina vode.

Danas su slike iz tunela, probijenog prije nekoliko dana, drugačije.

U Upravi za saobraćaj tvrde da je nedavno došlo do privremenog formiranja malog jezera koje je nakon bušenja rupa sa beranske strane slobodnim padom isteklo za 30-ak sati.

Ipak, ne spore da je tokom izgradnje tunela bilo problema.

"U tunelu su se već u nekoliko navrata pojavljivale podzemne vode što je usporilo dinamiku izvođenja radova, tražilo određene izmjene projektne dokumentacije i malo neslaganja oko geološkog profila između projektovanog i stvarnog na terenu", istakao je Dušan Kokić iz Uprave za saobraćaj.

"Da li sada možemo sa sigurnošću da tvrdimo da su te podzemne vode koje su se pojavljivale sanirale"?

"Projektnim rješenjima sve vode koje su pronađene u geološkim sredinama koje dozvoljavaju takav prodor vode su sanirane, tako da jedan dio tih voda će ići prema kolašinskoj strani, a jedan dio prema beranskoj jer je tunel u vertikalnoj krivini tako da se vode razlivaju i prema Limu, i prema Tari u konačnosti. Takvih pojava više neće biti", kazao je Kokić.

Cjelokupni projekat kojim se skraćuje put između Berana i Kolašina se finansira iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj.

U Upravi kažu da je dosad za rekonstrukcije ove dionice auto-puta potrošeno 32 miliona eura, a da je ovogodišnjim budžetskim davanjima izdvojeno još 13 miliona.

Međutim, nepredviđene okolnosti uslovile su povećanje troškova.

"Cjelokupna vrijednost ugovora će u odnosu na početnih 45 miliona biti negdje oko 48 miliona. Znači, biće tri miliona eura više nego što je planirano u početku. Sljedeće godine nakon završenog tehničkog pregleda, dobijanja upotrebne dozvole platićemo izvođaču još tri miliona", kazao je Kokić.

Ostaje nejasno zašto se u ovaj posao ušlo bez adekvatnih istraživanja i zašto je, kako je na to ranije upozorila Akcija za socijalnu pravdu, dozvoljeno da se u trup državnog puta ugrađuju cijevi za minielektranu u Beranama, koju gradi "Hidroenergija Montenegro", odnosno da li se zbog potreba privatnih investitora ušlo u ovaj rizični posao?

Zato su iz ove NVO tražili iniciranje revizije posla i da se kompletna dokumentacija dostavi nadležnom tužilaštvu.

Ovdje se sumnje u način kako se put gradio i ugovarao ne završavaju.

Izvođač radova je sarajevska firma "Euro-asfalt",koja je i ranije poslovala u Crnoj Gori, ali se to završilo skandalom, kada se most Veliki Ibarac na zaobilaznici u Rožajama srušio pri samom kraju izgradnje.

Ipak, Kokić kaže da je kompanija prošla sve procedure i dala najpovoljniju ponudu za gradnju puta Lubnice-Jezerine, te da za sada nemaju primjedbi na njihov rad.

Sa druge strane, Boris Raonić iz Građanske alijanse, koji je nedavno na svom Fejsbuk profilu objavio fotografije koje svjedoče o poplavi u tunelu kroz Bjelasicu i navodi kako se spekuliše da je vlasnik Euroasfalta Hamid Ramić, donator Bošnjačke stranke, čiji je kadar Osman Nurković, doskorašnji ministar saobraćaja i pomorstva.

U vreme njegovog mandata "Euro asfalt" u Crnoj Gori dobio je navodno poslove vrijedne čak 60 miliona eura.

Iz Uprave za saobraćaj kažu da bi kompletan projekat rekonstrukcije puta Kolašin-Berane trebalo da bude gotov do kraja godine, te da će se onda od Kolašina do Berana stizati za nekih 50-ak minuta.

Bonus video: