Raičević: Bez opuštanja nakon prve doze, vakcini potrebno nekoliko sedmica da djeluje

Infekcija nakon primanja prve doze vakcine, koliko je zasad poznato, ne može smanjiti efekat vakcine, kazala je epidemiološkinja IJZCG

11281 pregleda 11 komentar(a)
Raičević, Foto: TV Vijesti
Raičević, Foto: TV Vijesti

Epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje Radica Raičević kazala je da podaci zasad ne ukazuju da mutirani sojevi koronavirusa stvaraju težu kliničku sliku kod pacijenata, ali da se virus brže širi.

Korisno je i što se mutirani sojevi mogu identifikovati postojećim testovima, rekla Raičević u "Bojama jutra" na TV Vijesti.

Na pitanje da li je popuštanje mjera pred masovnu vakcinaciju rizik, Raičević je kazala da je virus nepredvidiv i da je "sve do nas", odnosno, da je prioritet poštovanje osnovnih protivepidemijskih mjera.

Epidemiološkinja je kazala da je protekle sedmice registrovano 40 odsto manje preminulih od Kovida-19 u odnosu na sedmicu ranije.

Raičević je rekla da, prema podacima iz zemalja u kojima se proizvode vakcine, ili koje su prve krenule u proces imunizacije, da imunitet koji vakcina pruža traje najmanje šest do 12 mjeseci.

Kada su u pitanju slučajevi zaraze koronavirusom nakon primanja prve doze vakcine, Raičević ističe da je vakcini potrebno dvije do tri sedmice da djeluje, te da se osobe mogu zaraziti i nakon primanja vakcine ako se opuste i ne poštuju mjere.

Rekla je da, koliko je zasad poznato, infekcija nakon vakcinacije ne može smanjiti efekat vakcine, a da se smatra da vakcina olakšava kliničku sliku osobe koja se zarazila.

Potrebno je najmanje mjesec dana nakon infekcije koronavirusom da se primi druga doza vakcine, dodala je Raičević.

Kazala je da da su trudnice osjetljiva grupacija koja nije bila obuhvaćena kliničkim ispitivanjem vakcine protiv Kovida-19, ali da je dosad u svijetu vakcinisan veliki broj trudnica, te da planiranje trudnoće sa vakcinacijom "ne može negativno da se poveže".

Naglasila je da je potrebno da trudnice individualno donesu odluku, odnosno da u dogovoru sa ljekarom utvrde da li je vakcina benefit ili rizik.

Bonus video: