Radulović: Smanjenje broja kovid pacijenata će omogućiti nesmetan rad drugim klinikama

Na liječenju u Kliničkom centru 87 oboljelih od Kovida-19, životno ugroženo 36 pacijenata

11352 pregleda 55 reakcija 10 komentar(a)
Radulović, Foto: TV Vijesti
Radulović, Foto: TV Vijesti

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore Ljiljana Radulović kazala je da je u toj zdravstvenoj ustanovi životno ugroženo 36 od 87 pacijenata hospitalizovanih zbog Kovida-19. Popunjenost kapaciteta za kovid pacijente trenutno je ispod 50 odsto.

Radulović je, u "Bojama jutra" na TV Vijesti, istakla da smanjenje broja hospitalizovanih kovid pacijenata omogućava da se poveća obim posla ostalih klinika, te da bi za desetak dana mogli osloboditi dio kapaciteta KCCG i omogućiti nesmetan rad drugim klinikama.

Kazala je da je neurohirurška klinika prva koja će prva moći da se vrati starim pozicijama.

"S obzirom da imamo post-kovid pacijente, interna klinika će morati da poveća kapacitete. Mislim da ćemo sljedeće dvije nedjelje, makar djelimično, vratiti klinike u stare prostorije".

Radulović je naglasila da su liste čekanje dinamične i da neko ko je predstavljao pacijenta koji može da bude na listi čekanja, može postati pacijent kojeg treba u što skorijem periodu zbrinuti.

"Moramo da imamo pregled svih dešavanja i zatražila sam da svaka klinika bilježi dominantno vaskularne posljedice prethodne kovid infekcije - da pratimo broj povećanih infarkta srca, povećanog broja moždanih udara, imunski posredovanih bolesti koje se sada javljaju, plućne posljedice kod pacijenata... Uvijek spremno moramo dočekati i drugačiji koncept djelovanja bolnice u odnosu na period od prije epidemije".

Radulović je rekla da na bronim klinikama ne postiji lista čekanja za intervenciju. "Jedino u oblasti kardiohirurgije prevazilazimo period od mjesec dana, ali takvu vrstu čekanja diktiraju brojne stvari - stanje pacijenta, dolazak pacijenata koji su post-kovid, a zahtijevaju bržu intervenciju..."

Istakla je da hitne intervencije "nikad ne stoje" i da ne spadaju u listu čekanja. "Ne dozvoljava se pogoršanje stanja pacijenta koje bi ga ugrozilo", rekla je Radulović.

Kazala je da je dosad vakcinisano oko 55 odsto ljekara, ali i naglasila da postoji određeni broj onih koji su bili zaraženi koronavirusom.

Direktorica KCCG-a je rekla da najvećim uspjehom od dolaska na tu funkciju smatra normalizaciju funkcionisanja svih djelova ustanove u zahtjevnim uslovima.

Rekla je da je su direktori klinika, koji su na te funkcije izabrani nakon njenog dolaska, ispunili očekivanja.

Radulović je kazala da činjenica da su trenutno stopirane javne nabavke trenutno ne može dovesti u pitanje funkcionisanje Kliničkog centra.

Direktorica KCCG-a poručila je da je potrebno racionalizovati novčana izdvajanja za javne i privatne zdravstvene ustanove. Rekla je da je privatno zdravstvo neophodno za ukazivanje zdravstvene zaštite, ali da stub zdravstvene zaštite mora uvijek biti u javnom zdravstvu, te da je funkcionisanje zdravstvenih ustanova na teritoriji cijele zemlje važno i za funkcionisanje samog Kliničkog centra.

Radulović je istakla da je, osim aparata za snimanje, potrebno obnoviti i ostali dio radiološke opreme u toj ustanovi.

"Moramo da napravimo početne korake sada, ako želimo da za četiri, pet godina imamo drugačiji zdravstveni sistem", kazala je Radulović.

Bonus video: