MER: Novi paket paket mjera podrške privredi i građanima treba da se usvoji sjutra na sjednici Vlade

"Nego trebamo pokušati da ponovo pokrenemo točak investicija koje je definitivno pao", kazao je Dragan Bokan

7568 pregleda 6 komentar(a)
Sa današnje sjednice, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Sa današnje sjednice, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Novi paket mjera podrške privredi i građanima trebalo bi da bude usvojen na sjutrašnjoj sjednici Vlade, najavljuju iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

“U ovom momentu možemo najaviti da se tokom drugog kvartala 2021. godine, takođe nastavlja subvencija za privredne subjekte za zarade zaposlenih koje će se realizovati za mjesec april, maj i jun”, kazala je Renata Milutinović iz Ministarstva ekonomskog razvoja

I pored ovoga ,u nekim od najvećih kompanija u Crnoj Gori spočitavaju Vladi nedovoljnu saradnju sa privatnim sektorom i to što akcenat stavlja na socijalu, umjesto na investicije.

“Ako ne zadržimo potrošnju na nivou između 2019-te i 2020-te, nećete imati odakle isplaćivati socijalna davanja. Strah me da zbog nelikvidnosti crnogorske ekonomije, da će biti drastičan pad u budžetu i onda smo u ozbiljnom problemu i zato smatram da 2021. godinu ne smijemo prepustiti socijalnim davanjima i pomoći ugroženom dijelu crnogorske privrede. Nego trebamo pokušati da ponovo pokrenemo točak investicija koje je definitivno pao”, kazao je Dragan Bokan iz kompanije Voli Trade

“Slažem se sa Vama, gospodine Bokan, da socijalna davanja i davanja u smislu davanja na zarade nisu dobro rješenje u pogledu razvoja, ali vjerute da je to bio imperativan zahtjev privrede”, kazala je Milutinović.

Saglasnost postoji i u vezi sa time da ce opstanak privrede zavisiti u dobroj mjeri od rezultata turističke sezone.

“Niko otprilike ne računa da će ove godine praviti ekstra profite, nego da izađe likvidno sposoban, sa sovjim zaposlenim kako bi u narednim godinama mogli sanirati dugoročne posljedice ove krize”, kazao je Dino Redžepagić iz NLB banke.

U Vladi očekuju da profit od ovogodišnje sezone bude na oko 65 odsto prihoda iz 2019. godine.

Bonus video: