Šljivančanin: Pojačana kontrola inspekcije tokom praznika

Šljivančanin je najavila da će od večeras na primorju svake večeri biti organizovane tri inspekcijske ekipe, dok će u Podgorici i Nikšiću biti po šest ekipa

7216 pregleda 7 komentar(a)
Svetlana Šljivančanin, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Svetlana Šljivančanin, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Turistička inspekcija je najavila plan aktivnosti gdje će u pojačanom nadzoru za praznike, pored turističkih inspektora,biti angažovani i drugi inspektori Uprave za inspekcijske poslove, najavila je glavna turistička inspektorka Svetlana Šljivačanin u gostovanju u jutarnjem programu "Boje jutra".

"Usljed popuštanja mjera Ministarstva zdravlja inspektori su bili aktivni. Od Nove Godine izdata su 102 prekršajna naloga u ukupnom iznosu od 117.850 eura, a samo prošlog vikenda zajedno sa Upravom policije izdato je 15 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu 20.150 eura", istakla je Šljivančanin.

"Stranka ima mogućnost da prihvati odgovornost i plati novčanu kaznu u roku od osam dana čime se kazna smanjuje za 1/3, a ima mogućnost i da ide na sudsko odlučivanje ukoliko ne prihvata odgovornost", navodi ona.

Ona je kazala da je takođe pokrenuto još 50 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka čije ishode očekuju, a zahtjevi se odnose na subjekte koji su činili prekršaje nekoliko puta.

"Prekršaji se obično odnose na nenošenje maski od strane zaposlenog osoblja i gostiju, kao i nedržanje distance između gostiju", rekla je ona.

Šljivančanin je potvrdila da su sa Upravom policije prošle nedelje ispraznili četiri lokala.

"Tamo su se priređivale žurke skoro svake večeri, mi pratimo te lokale iz večeri u veče i vidimo da novčane sankcije ne daju rezultate, te smo bili prinuđeni da ispraznimo te lokale", kazala je.

Povodom optužbi o selektivnom kažnjavanju, Šljivančanin tvrdi da njega nije bilo kada je u pitanju turistička inspekcija i dodaje:

"Da li možemo svuda da stignemo, to je drugo pitanje. Nemamo dovoljno inspektora na terenu, dijapaznon nadležnosti turističke agencije je veliki. Mi se pored aktivnosti koje se odnose na poštovanje mjera koje propisuje Ministarstvo zdravlja, usresređujemo i na suzbijanje sive ekonomije što je naš prioritet. Moramo da kontrolišemo da li ti objekti posjeduju odobrenje za rad, da li se izdaju fiskalni računi i slično".

Ona je istakla da veliki broj privrednih subjekata koristi ovu situaciju da ne izdaju fiskalne račune.

Povodom predstojećih praznika, Šljivančanin je najavila da će od večeras na primorju svake večeri biti organizovane tri inspekcijske ekipe, dok će u Podgorici i Nikšiću biti po šest ekipa.

Povodom najave direktorice turističke organizacije Maje Liješević, da u Budvi trenutno boravi 6.000 gostiju, Šljivančanin je kazala da će akcenat staviti na ovaj grad kao već popularan turistički centar.

Šljivančanin je apelovala na ugostitelje da poštuju distancu između stolova koja mora biti 2 metra, kao i da zaposleni i gosti moraju nositi masku.

Ona je istakla da upravo od poštovanja mjera zavisi uspjeh turističke sezone.

"Dosta poteškoća imamo sa sudovima, a nemamo ni podršku tužilaštva, često se čini da se u zapisima inspektora traži greška kako bi zahtjev bio odbijen, tako da se nadamo da će se ovaj problem uskoro riješiti jer je naš posao uzaludan bez njihove podrške", kazala je Šljivančanin.

Ona je kazala i da će se pojačanoj kontroli priključiti i komunalna policija i inspekcija, a moguće je i da će se uključiti i vojska i policija.

Bonus video: