Cerović: Podaci sa kompjutera u Ljekarskoj komori izbrisani, mjesecima doktrima nisu izdavane licence

"Dozvolu za rad mora da ima svaki ljekar koji radi u zdravstvenom sistemu. U ovom periodu neizdavanja, mladi ljekari koji su završili fakultet nisu mogli da rade jer nisu imali dozvolu. Novi specijalisti nisu mogli da rade. Njih je oko 20", rekla je Cerović

18260 pregleda 84 reakcija 10 komentar(a)
Cerović, Foto: Printscreen YouTube
Cerović, Foto: Printscreen YouTube

Ljekarska komora bila je u opstrukciji tri mjeseca, međutim ta opstrukcija se na neki način produžava i dalje jer komora nema tehičkog kadra za rad. Ljudi koji su radili su izbrisali sve podatke sa kompjutera što je unistavanje službene dokumentacije, praktično krivično djelo.

To je kazala Žanka Cerović, predsjednica Ljekarske komore Crne Gora, gostujući u "Bojama jutra" na televiziji Vijesti.

Cerović je rekla da nefunkcionisanje komore izaziva veliki problem u funkcionisanju zdravstvenog sistema Crne Gore.

"Nije usvojen finansijski izvještaj od strane prethodnog predsjednika, ljekari nisu dobili informaciju gdje je njihov novac u prethodnoj godini i preseljeni su iznenada u druge prostorije i time se dokumentacija pogubila. A onda nije složena tako da je pitanje šta ćemo moći naći, i da li ćemo moći naći sve personalne dosijee ljekara", rekla je Cerović.

Objasnila je da će, ukoliko ne nađu dokumentaciju, morati da je ponovo sakupljaju.

Ističe da je Ministarstvo zdravlja svojim inspekcijskim nadzorom konstatovalo te stvari i to da Ljekarska komora nije radila, tj. da je neažurno radila u obavljanju poslova.

"Ono što je bio najveći problem u nefunkcionisanju komore je neizdavanje licenci za rad. Dozvolu za rad mora da ima svaki ljekar koji radi u zdravstvenom sistemu. U ovom periodu neizdavanja, mladi ljekari koji su završili fakultet nisu mogli da rade jer nisu imali dozvolu. Novi specijalisti nisu mogli da rade. Njih je oko 20."

Cerović smatra i da se zdravstvena politika mora usavršavati a da Ljekarska komora ima zadatak da utiče na njeno poboljšanje i sve zakone.

Dodaje da su u prethodnom Ministarstvu imali opstrukciju, te da su sve njihove inicijative u tom pravcu bile zaustavljene. Ono što je važno, ocjenjuje Cerović, je da se poveća transparentnost rada komore i da se pošalje poruka da su interesi i ciljevi ljekara i građana isti, i da sve ono što je problem građanima problem je i ljekarima.

Komora planira da od sada u fokusu budu mladi doktori, a sa tim ciljem su u Izvršni odbor ubacili mladu doktoricu na specijalizaciji psihijatrije.

"Ono što komora planira je da stavi akcenat na mlade doktore, jedna od najvažnijih stvari je poboljšanje socio-ekonomskog položaja doktora u cjelini. Međutim, mladi ljekari će biti u fokusu s obzirom na njihovu perspektivu. Oni su ti koji nemaju novca za samoizdržavanje, a koji robovski rade u tom pravcu će se u komora formirati Komisiju za mlade doktore", zaključila je Cerović.

Bonus video: