Na jednom vakcinalnom punktu sugerišu da se dođe za mjesec, na drugom građane revakcinišu u zakazanom terminu

Ljekari tvrde da nije u pitanju nedostatak vakcina, već nova preporuka Instituta za javno zdravlje i Svjetske zdravstvene organizacije da se revakcinacija AstraZenekom pomjeri za četiri sedmice

36847 pregleda 45 reakcija 34 komentar(a)
Vakcinalni punktovi SC Morača i Muzički centar, Foto: TV Vijesti
Vakcinalni punktovi SC Morača i Muzički centar, Foto: TV Vijesti

U Podgorici revakcinacija AstraZenekom ne teče svuda isto.

Dok na jednom punktu građani dobijaju drugu dozu ove vakcine u zakazanom terminu, na drugom im sugerišu da dođu za mjesec.

Ljekari tvrde da nije u pitanju nedostatak vakcina, već nova preporuka Instituta za javno zdravlje i Svjetske zdravstvene organizacije da se revakcinacija AstraZenekom pomjeri za četiri sedmice, pa da umjesto nakon mjesec bude nakon dva.

Pojedini građani, koji nijesu željeli pred kamere Televizije Vijesti, kazali su kako su sa punkta u SC Morača vraćeni, kada su došli da, u zakazanom terminu, prime drugu dozu vakcine AstraZeneka.

Ljekari tvrde da nije u pitanju nedostatak vakcina, već nove smjernice Instituta za javno zdravlje i Svjetske zdravstvene organizacije.

"Revakcinacija AstraZenekom se i dalje nastavlja. Međutim, Institut i Svjetska zdravstvena organizacija donijeli su neke nove preporuke, odnosno smjernice - da je poželjno da se revakcinacija AstraZenekom produži još mjesec dana. To nije zbog toga što ne postoje odgovarajuće količine AstraZeneke već zbog toga što su to nove smjernice, pokazalo se da to to utiče na imunitet. Svaki pacijent kad primi prvu vakcinu piše kad mu je revakcinacija i, umjesto dosadašnjih 28 dana, vakcinacija se odlaže za još 28 dana", rekao je ljekar Aleksandr Raičević.

Ukoliko, pak, neko ima potrebu da se revakciniše nakon četiri sedmice, zbog odlaska na brod, ili iz nekih drugih razloga, to može učiniti, poručuju nadležni.

"Ima pritisaka da žele poslije 28 dana i to, ali to je manji broj pacijenata", rekao je Raičević.

Na vakcinalnom punktu Muzički centar, nešto drugačija slika.

Oni koji su došli po drugu dozu AstraZeneke, u zakazanom terminu, primili su je...

I ranije su nadležni objašnjavali da se revakcinacija AstraZenekom sprovodi između četvrte i 12 sedmice od primljene prve doze, a ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović juče je poručila kako se revakcinacija ovom vakcinom nastavlja u zakazanim terminima

Borovinić Bojović je ponovila kako su im preko Covax programa najavili da bi novi kontingent AstraZeneke trebalo da stigne naredne sedmice.

Bonus video: