Brojilo se mora voditi na ime onoga ko ima pravo na popust

Vlada pripremila i set zakona koji bi trebalo da smanje nezaposlenost

8487 pregleda 16 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Da bi građani koji su na Zavodu za zapošljavanje ili primaju minimalnu penziju od 222 eura ostvarili popust na računima za struju za april, maj i jun, brojilo se mora voditi na njihovo ime, kazala je, gostujući u Bojama jutra TV Vijesti, državna sekretarka u Ministarstvu ekonomskog razvoja Milena Lipovina Božović.

"To je negdje oko 55.000 penzionera ukupno, naravno nisu svi nosioci brojila. Imamo takođe na evidenciji Zavoda za zapošljavanje nešto više od 55.000 nezaposlenih na kraju trećeg mjeseca '21. godine. Ono što je neki presjek podataka koje smo dobili od Elektroprivrede, to je neki iznos od nekih 60 do 70 hiljada domaćinstava u Crnoj Gori koja će imati pravo na ovu vrstu olakšice."

Vlada je pripremila i set zakona koji bi trebalo da smanje nezaposlenost. Među njima su dopune Zakona na obavezno socijalno osiguranje, koje predviđaju određene olakšice za poslodavce koji su usljed pandemije bili prinuđeni da određeni broj lica ostave bez posla.

"Ti su ljudi sada na evidenciji Zavoda za zapošljavanje. U onom trenutku kada to dođe na red u Skupštinskoj peroceduri, očekujemo da će to biti tokom maja, poslodavci će imati mogućnost da ta lica koja su bila na Zavodu za zapošljavanje povuku nazad. Država će ih u '21. godini osloboditi čak 90 odsto poreza i doprinosa na dohodak. U narednoj godini će biti to oslobođenje od nekih 60 odsto i ponovo one naredne godine će to biti 30 odsto," istakla je Lipovina Božović.

Pogledajte gostovanje:

Bonus video: