Kaluđerović: Astma se uz adekvatnu terapiju bez problema kontroliše

„Ne postoje baš ljekovi koje možemo dati da trajno nestanu simptomi, ali imamo paletu ekstremno bezbjednih i praktičnih ljekova, koji u 95 odsto slučajeva garantuju normalan život djece. Mogu se baviti profesionalnim sportom, bez ikakvih limita, uz adekvatno praćenje i terapiju“

4634 pregleda 0 komentar(a)
Boje jutra- Rade Kaluđerović, Foto: Printscreen YouTube
Boje jutra- Rade Kaluđerović, Foto: Printscreen YouTube

Od šest do 12 odsto djece u Crnoj Gori ima astmu, koja se najčešće javlja u predškolskom uzrastu, a uz adekvatnu terapiju iščezava oko 15. godine, kazao je u „Bojama jutra“ na TV Vijesti dr Rade Kaluđerović, dječiji pulmolog povodom 5. maja, Svjetskog dana borbe protiv astme.

„Prvi simptomi su kašalj, uporni, obično suvi, više noću, bez znakova temperature i opšteg lošeg stanja. Uz kašalj, obično se javlja i sviranje u grudima tj. čujno disanje. Karakteristično je da se ono javlja pred zoru ili u naporu“, upozorio je.

Dr Kaluđerović kaže da se uz adekvatnu terapiju astma bez problema kontroliše.

„Ne postoje baš ljekovi koje možemo dati da trajno nestanu simptomi, ali imamo paletu ekstremno bezbjednih i praktičnih ljekova, koji u 95 odsto slučajeva garantuju normalan život djece. Mogu se baviti profesionalnim sportom, bez ikakvih limita, uz adekvatno praćenje i terapiju“, kazao je.

Dr Kaluđerović ističe i da je jedna od najčešćih zabluda da pumpice za bronhitis i astmu stvaraju zavisnost.

„Kod nas je još ukorijenjeno da pumpica izaziva zavisnost, pošto obično to povezuju sa infekcijama respiratornim. U stvari to su te ponavljane tegobe i one nekad prođu same ili nakon terapije. Pa onda povezuju da ako neko koristi inhalaciju ili pumpicu, da mu se zbog toga to ponavlja, pa ima potrebu za pumpicom. Druga zabluda je, pošto su hormonski ljekovi, boje se da će da imaju razna neželjena dejstva kortikosteroidi. To je takođe u terapijskim dozama dokazano da nije tačno, jer ti ljekovi ne idu u krv već u disajne puteve“, kazao je.

Bonus video: