državni sekretar Ministarstva kapitalnih investicija Zoran Radunović:

"Prvi let aviona ToMontenegro prije 1. juna, očekujemo da među zaposlenima bude 95% bivših radnika MA"

Kada je riječ o linijama na kojima će sobraćati Radunović kaže da su za sada sigurni Beograd, Ljubljana i Frankfurt

14602 pregleda 103 reakcija 29 komentar(a)
Radunović, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Radunović, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Tačan datum polijetanja prvog aviona kompanije ToMontenegro još nije poznat ali će biti prije 1. juna, rekao je gostujući u Bojama jutra TV Vijesti državni sekretar Ministarstva kapitalnih investicija Zoran Radunović.

"Očekujemo da bi kompanija mogla da bude spremna čim se prvi avion vrati sa radova, odnosno farbanja koje bi trebalo da bude u toku naredne nedjelje. Svakako će to biti do 1. juna, a može da bude i ranije. Ipak su se izdešavale određene okolnosti na koje nije mogla da utiče ni nova kompanija ToMontenegro, ni Vlada Crne Gore oko preuzimanja aviona koji su bili u operativnom lizingu kod Montenegro Airlinesa. Taj proces je bio usporen. Nakon toga je trebalo dobiti neophodni sertifikat, odnosno AOC koji je juče dobijen. Sada su se stekli uslovi da uz još jedan sertifikat, operativnu licencu koju treba da dobijemo od Agencije za civilno vazduhoplovstvo. U principu ne fale dozvole za letjenje, ali je neophodan još jedan operativni sertifikat. Očekuje se da će biti uskoro, jer taj operativni sertifikat se dobija na osnovu biznis plana, koji treba da podnesu Agenciji za civilno vazduhoplovstvo i još par nekih dokumenata koji bi pokazali njihov plan komercijalnih operacija u narednom periodu", istakao je Radunović.

Za sada su na raspolaganju dva aviona a u toku su pregovori kompanije oko trećeg, kako kaže Radunović očekuje se da taj proces do kraja mjeseca bude riješen i da se vidi da li će i treći avion biti u floti kompanije ToMontenegro.

"Tehnički još treba da se opremi drugi avion, prvi avion je već opremljen, on odlazi na farbanje. Očekuje se da drugi početkom juna već bude raspoloživ i operativan za komercijalno letenje", rekao je Radunović.

Kada je riječ o linijama na kojima će sobraćati Radunović kaže da su za sada sigurni Beograd, Ljubljana i Frankfurt.

"Kasnije će se to zavisno od otvorenosti tih zemalja i mogućnosti letenja slotova koji se budu mogli dobiti na tim aerodromima biti napravljen konačan red letenja".

Radunović je kazao da očekuje da će među zaposlenima u ToMontenegro bivši radnici MA čini 95 odsto.

"Šteta što nije moguće sve zaposliti, ali postoje neke mogućnosti i sa prodajom dijela stare kompanije ili nekog restrukturiranja, da može da se ostvari da se otvore još neka dodatna radna mjesta za zaposlene Montenegro Airlinesa", kazao je on.

Kada je riječ o rezultatima konkursa za logo, Radunović je rekao da je za očekivati da i to bude završeno naredne nedjelje.

Preporučujemo za Vas