Danilovgrad: Psi napadaju i desetkuju stada, stočari nemoćni

U posljednje vrijeme dogodilo se najmanje pet napada u kojima je stradalo na desetine ovaca i jagnjadi

6845 pregleda 12 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Stočari iz Danilovgrada nikako da izađu na kraj sa psima koji napadaju i desetkuju njihova stada i to kako lutalice, tako i vlasnički psi.

Komunalna policija kaže da je nemoćna ali obećava da će se dodatno angažovati oko ovog problema a uskoro bi pred Vladom trebalo da se nađe i program kontrole populacije pasa.

Čopori pasa već mjesecima nanose štetu stočarima u Danilovgradu.

U posljednje vrijeme dogodilo se najmanje pet napada u kojima je stradalo na desetine ovaca i jagnjadi.

Šteta je velika a nadležne službe još nemaju rješenje za ovaj problem.

Sve se, kako su rekli u Bojama jutra na TV VIjesti, svodi na primjenu ad hoc mjera.

"Komunalna policija je nemoćna kada su u pitanju psi lutalice, kada su u pitanju vlasnički psi onda oni mogu izricati kazne, mogu intervenisati", kazao je Miodrag Ćupić, direktor Komunalnog preduzeća Danilovgrad.

Ćupić ističe i da su mještani primjetili da je u posljednje vrijeme došlo do naglog priliva pasa lutalica iz drugih gradova.

"Ljudi su gledali da se ti psi dovezu iz drugih sredina iz nekog vozila neidentifikovanog koji nema tablice ili kasno uveče izbaci po nekoliko pasa", rekao je Ćupić.

Ćupić kaže da je najveći problem to što sklonište za pse u Danilovgradu nema odgovarajuće kapacitete da smjesti toliki broj pasa, a uspavljivanje lutalica je poslednja opcija kojoj pribjegavaju.

"Mi uklanjamo u saradnji sa ovim skloništem otprilike od 50 do 60 pasa u toku godine, a ako je kapacitet 120 pasa, taj kapacitet se brzo popuni i mi ne znamo šta dalje", rekao je Ćupić.

Iz Uprave za veterinu tvrde da proširenje kapaciteta skloništa neće samo po sebi riješiti problem.

"Samo sklonište kao sklonište ne znači ništa ako vi nemate organizovanu šintersku službu, ako nemate dobar program za udomljavanje pasa ili neko dobro rješenje šta će se kasnije raditi sa njima", kazala je Vesna Daković, direktorka Uprave za veterinu.

Problem nastaje i kada su u pitanju nadležnosti.

Daković tvrdi da bi ovim poslom trebalo da se bave lokalne samouprave a ne veterinarski inspektori.

U praksi, međutim, komunalne policije iz svih opština, obraćaju se Upravi za bezbjednost hrane koja kasnije vraća te prijave jer se ne smatra nadležnom.

Vlada bi, kako kaže, uskoro trebalo da razmatra program kontrole populacije pasa koji će predvidjeti nove modalitete za rješavanje ovog pitanja.

Bonus video: