Slučaj tri nelegalne lamele na Zabjelu: Uprkos rješenju bivšeg MORT o rušenju, zgrade uknjižene na investitora

U međuvremenu, raste broj stanara u lamelama,ali njihovi susjedi koji se protive nelegalnoj gradnji ne smiju pred kamere

15736 pregleda 16 komentar(a)
Nelegalne lamele na Zabjelu, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Nelegalne lamele na Zabjelu, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Novi detalji u slučaju tri nelegalno izgrađene lamele u podgoričkom naselju Zabjelo, zbog čega se mjesecima bune stanari zgrade na koju se ove lamele naslanjaju.

Uprkos važećem rješenju bivšeg Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) o rušenju ovih objekata podgorički katastar uknjižio je zgrade investitora “PS gradnja”.

Ipak, iz Ministarstva prostornog planiranja i urbanizma tvrde da to ne poništava rješenje o rušenju donijeto prije nekoliko godina. Kada će se to konačno desiti , još se ne zna.

U međuvremenu, raste broj stanara u lamelama,ali njihovi susjedi koji se protive nelegalnoj gradnji ne smiju pred kamere.

Iako je rješenje o rušenju tri nelegalno sagrađene lamele u podgoričkom naselju Zabjelo na snazi, Područna jedinica Uprave za nekretnine u Podgorici uknjižila je ove objekte “PS gradnje “ u katastar nepokretnosti.

O tome su nas obavijestili stanari zgrade na koju se lamele bukvalno naslanjaju. Oni se već neko vrijeme bune zato što im je izgradnjom ovih zgrada ugrozen životni prostor.

Ipak, stanari nisu htjeli pred našu kameru jer, kako su nam kazali, strahuju za svoju bezbjednost zbog prijetnji koje konstantno dobijaju.

Iz Sekretarijata za planiranje prostora Glavnog grada su nam kazali da uknjižba nekretnina nije u njihovoj nadležnosti , te da tek slijedi donošenje odluke o legalizaciji objekata na ovoj lokaciji, nakon što se investitor “PS gradnja” žalio na prvobitno odbijanje zahtjeva za legalizaciju.

Iz urbanističko-građevinske inspekcije Ministarstva prostornog planiranja I urbanizma ,ostaju pri stavu da se nelegalno sagrađene lamele moraju srušiti, te da se faktički nista nije promijenilo.

“Uknjižba predmetnih objekata u katastru nepokretnosti ne oslobađa investitora doo “PS Gradnju” obaveze postupanja po rješenju o rušenju objekata, tačnije status donešenih rješenja o rušenju je da su i dalje ista izvršna i da su isti i dalje na listi planiranih izvršenja, kao prioritetni za administrativno izvršenje rješenja o rušenju preko firme izvršioca službe doo “Zaštita prostora Crne Gore” kojoj su ista rješenja data na izvršenje”, saopštili su iz Urbanističko-građeviske inspekcije Ministarstva urbanizma.

A rješenje o rušenju lamela B i D donijeto je još 2018. godine, a 2019. i o rušenju lamele C. U međuvremenu, ove lamele uveliko se useljavaju.

Zato ostaje pitanje – kada će se gradski sekretarijat konačno izjasniti o legalizaciji a inspekcija sa riječi preći na djela?

Inače, danas je na adresu Televizije Vijesti stigla opomena pred pokretanje krivičnog postupka, uz koji je dostavljen i Nacrt krivične prijave “PS Gradnje” protiv Televizije Vijesti . Televizija, ali i portal i novine Vijesti, kao i autor ranijih priloga o ovom slucaju, terete se za izazivanje panike i nereda, uz optužbe za objavu netačnih informacija, ali se ne navodi šta je to konkretno netačno.

Bonus video: