Prvi dani kod kuće s bebom: Kako se snalaze tate?

"Jako je puno članaka u poslednje vrijeme koji saopštavaju da upravo gubitak i neprepoznavanje kontakta očima sa bebom, jedan je od prvih znakova poremećaja ponašanja, da ne kažem i najtežih oblika kao štoje autizam kod djece. Zato je važno da su očevi od početka tu, da bebi daju svoju toplinu, da beba osjeća njihovo prisustvo“

3122 pregleda 0 komentar(a)
Boje jutra, Foto: Printscreen YouTube
Boje jutra, Foto: Printscreen YouTube

Udruženje pedijatara Crne Gore objavilo je „Priručnik za novopečene tate“ sa savjetima za prve dane s bebom. Gostujući u „Bojama jutra“ TV Vijesti, dr Veselinka Đurišić, načelnica pedijatrije u Dječjoj bolnici istakla je da je veoma bitno da i tate učestvuju u podizanju beba.

„Često je plač djeteta strah od toga da se priđe djetetu, rezultiralo je time da se sa bebom ne ostvari pravi kontakt i da se beba ne upozna. Jako je puno članaka u poslednje vrijeme koji saopštavaju da upravo gubitak i neprepoznavanje kontakta očima sa bebom, jedan je od prvih znakova poremećaja ponašanja, da ne kažem i najtežih oblika kao štoje autizam kod djece. Zato je važno da su očevi od početka tu, da bebi daju svoju toplinu, da beba osjeća njihovo prisustvo.“

A evo i šta očevi mogu da urade: „Konkretno mogu da nose bebu, taj položaj je vrlo jednostavan. To je jedna šaka u kojoj se drži bebina glava, a druga je šaka postavljena široko u kojoj se drže bebini kukovi. To je pozicija iz koje vam beba neće nikako pobjeći. Druga je neki lakatni položaj, u kojem su možda vještije majke. Treći je položaj na koljenima. Četvrti je na grudima, koji tate mnogo vole, preko ramena. To je položaj u kojem beba izuzetno uživa. Taj položaj se praktikuje kod djece prevremeno rođene kao jedan od vidova liječenja u mnogim svjetskim bolnicama. Očevi i majke borave upravo tamo u pratnji svog djeteta, imitirajući na neki način toplinu tijela koja je djetetu potrebna i onaj opšti kontakt koji beba može da emotivno ostvaruje u tom trenutku, ne samo sa majkom preko dojenja nego i sa tatom.“ istakla je Đurišić.

Priručnik, čiji je autor dr Dragana Petković, specijalizant pedijatrije, biće distrubuiran preko porodilišta Kliničkog centra.

Bonus video: