Tužilaštvo saopštilo: Vukšić nije odao tajne podatke strane obavještajne službe

"Dokumenti koji su dostavljeni članovima Odbora za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore, su dokumenti - podaci koji pripadaju nacionalnim tajnim podacima i isti su dostavljeni pozvanim licima - članovima Odbora, koji su shodno zakonu obavezni na dužnost čuvanja tajne", saopštila je Medenica

29902 pregleda 116 reakcija 47 komentar(a)
Vukšić, Foto: Savo Prelević
Vukšić, Foto: Savo Prelević

Više tužilaštvo u Podgorici stavilo je tačku na slučaj koji je otvorio predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević optužujući v.d.direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Dejana Vukšića da je članovima Odbora za bezbjednost u martu dostavio podatke strane obavještajne službe jedne clanice NATO, čime je navodno ugrozio bezbjednost agenata i operacije.

Viša državna tužiteljka Lepa Medenica u pisanom odgovoru Televiziji "Vijesti" objasnila je radnje preduzete tokom izviđajnog postupka koji je rezultirao ovakvom odlukom.

"Tako da je od strane ANB dostavljena sva neophodna dokumentacija, prikupljena su obavještenja od većeg broja lica i izvršen je uvid u izvještaj Direkcije za zaštitu tajnih podataka, te je nakon analize svih prikupljenih podataka ocijenjeno da ne postoji osnovana sumnja da je bilo koje lice izvšilo krivično djelo odavanje tajnih podataka, niti bilo koje drugo krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti", kazala je Medenica.

Aferu o odavanju podataka koji navodno nisu smjeli ugledati svjetlost dana pokrenuo je Konjević pozivajući na odgovornost Vukšića.

On je tvrdio da je Vukšić otkrio identitete rezidentnih predstavnika tajne službe jedne NATO članice kao i njihove prioritete u radu i "mete" djelovanja, kompromitujući tako Agenciju, pred partnerskim službama NATO država .

Iz Tužilaštva navode da su kroz izviđanje radnje utvrdili da to nije tačno, te da je jedan od ključnih dokaza za donošenje tužilačke odluke bio izvještaj Direkcije za zaštitu tajnih podataka.

"Dokumenti koji su dostavljeni članovima Odbora za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore, su dokumenti - podaci koji pripadaju nacionalnim tajnim podacima i isti su dostavljeni pozvanim licima - članovima Odbora, koji su shodno zakonu obavezni na dužnost čuvanja tajne", saopštila je Medenica.

Premijer Zdravko Krivokapić je 21. marta stao u odbranu Vukšića, tvrdeći da on nije otkrio podatke dobijene od NATO, već da je u pitanju interni dokument ANB, te da tužilaštvo treba da podnese krivičnu prijavu protiv onih poslanika koji su, kako je rekao, nedostojni svoje funkcije, dostavili javnosti tajne podatke.

Vukšić je za vršioca dužnosti direktora ANB-a imenovan u decembru prošle godine na period od pola godine.

Bonus video: