Srzentić na okruglom stolu govorila o stvaranju povoljnog ambijenta za rad novinara, zatim odbila da odgovori na pitanje

“Napadi na novinare i novinarke i imovinu medija u Crnoj Gori u kontinuitetu i dalje nemaju pravosudni epilog. Tamo gdje su mediji profesionalni i slobodni, i demokratije su zrele i otvorene”, poručila je Srzentić

10932 pregleda 14 komentar(a)
Srzentić, Foto: Printscreen
Srzentić, Foto: Printscreen

O izazovima profesionalnog novinarstva u Crnoj Gori danas su na okruglom stolu u organizaciji Građanske alijanse razgovarali novinari, sindikati, predstavnici vlade i stranih ambasada.

U svjetlu sve češćih napada na novinare, ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić naglasila je neophodnost stvaranja bezbjednog i povoljnijeg ambijenta za njihov slobodan rad i kroz izmjene zakona.

Međutim kada je nakon okruglog stola novinarka Televizije "Vijesti" Tijana Pravilović pokušala da joj postavi pitanje, ministarka je odbila.

“Napadi na novinare i novinarke i imovinu medija u Crnoj Gori u kontinuitetu i dalje nemaju pravosudni epilog. Tamo gdje su mediji profesionalni i slobodni, i demokratije su zrele i otvorene”, poručila je Srzentić.

I Iz američke ambasade ponavljaju da se novinarima mora omogućiti da nesmetano rade svoj posao, te da je zato potrebno rasvijetliti veliki broj nerješenih napada na poslenike javne riječi

“Samo posljednjih mjeseci svjedočimo ozbiljno porastu napada i prijetnji i zastrašivanja novinara koji ozbiljno narušavaju njihov fizički i psihološki integritet i sprječavanju ih u obavljanju radnih zadataka. Ambasada odlučno osuđuje i traži da napadači budu privedeni pravdi i adekvatno sankcionisani”, kazala je Nikol Galager.

Medijske radnike muče i niske i neredovne zarade, ali i nepostojanje samoregulacije.

"Zaposleni u crnogorskim medijima u kontinutietu rade za zarade manje od prosječne, zarade koje kasne ili se ne isplaćuju, teško ostvaruju pravo na odmor ne plaćaju im se prekovremeni sati i rad vikendom i za praznike."

“Crnogorska medijska scena vapi za jedinstvenim samoregulatornim tijelom koje bi objedinilo sve medije i koje bi na pravi kontrolisalo koliko se poštuju i na koji način se poštuju medijski standardi”, ocijenio je Milan Žugić, novinska agencija MINA.

U pokušaju da se novinarima stvore bolje uslovi za rad, ministarka Srzentić je posljednjih mjeseci razgovarala sa predstavnicima medija.

Ipak, osim sastanaka iza zatvorenih vrata, pola godine od stupanja na funkciju nije dala intervju nijednom elektronskom mediju i sa javnošću je komunicirala isključivo putem saopštenja i Tvitera .

Zato smo pokušali da je pitamo kada će se to promijeniti, međutim Srzentić nije imala vremena da novinarki "Vijesti" odgovori na pitanje.

Kazala je da za tri dana ima zvanični javni nastup.

Za manje od tri minuta i televizija Vijesti mogla je da dobije odgovor na pitanje koje u posljednje vrijeme novinari često postavljaju.

Umjesto toga ministarka za medije odlučila je da bježi pred novinarima za čija se prava deklarativno zalaže.

Navijamo za to da odgovor ili reakcija ne stignu putem Tvitera ili saopštenja. Znaćemo tako da je ministarka naučila jednu važnu lekciju - ministar za medije mora biti otvoren za medije.

Bonus video: