Kultura će ovog ljeta živjeti i pored korone: Povoljne prognoze za mnoge festivale

Kotor art festival – jedan je od rijetkih koji je i prošle godine uspješno iznio program i prilagođavao se mjerama iz dana u dan

5334 pregleda 0 komentar(a)
Sa jednog od ranijih festivala, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Sa jednog od ranijih festivala, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Iako je koronavirus širom Crne Gore ugasio reflektore, odložio dirigentske palice, zatvorio bioskopske sale, gotovo je izvjesno da će kultura ovog ljeta živjeti.

Usljed poboljšanja epidemiološke situacije ali i sve većeg broja vakcinisanih građana – brojni festivali već sada imaju povoljne prognoze.

Kotor art festival – jedan je od rijetkih koji je i prošle godine uspješno iznio program i prilagođavao se mjerama iz dana u dan.

I ove godine, ističu organizatori, spremni su da ožive trgove unutar zidina starog grada u Kotoru.

"Mi imamo kompletno spreman program, trajaće festival, mjesec dana od 14. jula do 14. avgusta, prilagođavamo se terminima i umjetnika. Ono što mogu reći je da je otvaranje tradicionalno ispred katedarale, da čujemo zvona, da nas podsjete na neke vrijednosti, i da započenmo neku godinu, to če biti veče i sa muzičkim programom. Podržavamo i mlade ljude iz Crne Gore koji studiraju u inostranstvu", istakla je Sara Lakićević PR menadžerka Kotor art festivala i Don Brankovih dana muzike.

Direktorica festivala Grad teatar u Budvi, Milena Lubarda Marojević ističe da pripreme za 35. izdanje ove manifestacije uveliko teku, te da je izvjesno i kada će se ona održati.

"On bi trebalo da bude otvoren 10. jula, i da traje sve do 20. avgusta. Za sve to vrijeme planiramo da prikažemo 45 programa, koji su tradicionano podijljeni u četir oblasti – dramska, literarna, muzička i likovne umjetnosti uz još neke razgovore, i razgovore na trgu i sve ono što karakteriše jedan festival na otvorenom", kazala je Lubarda Marojević.

Ona ističe da se u skaldu sa ovogodišnjim sloganom festivala – "Povratak u život" – i kultura vraća na velika vrata.

"Za 10. avgust ovdje u Budvi je planirana ta dugo očekivana i najavljivana premijera predstave "Zelena čoja Montenegra" koja će poslije dugo vremena, biti i naš povratak pozorištu i životu", kazala je Lubarda Marojević.

I u gradu pod Trebjesom, nadomak jezera Krupac, održaće se Lake Fest.

"Organizacija ide nekim svojim tokom, i prateći šta se dešava i kod nas i u regionu, prije 20-ak dana počeli smo prirpeme, kontaktiramo bendove, koji su bili na stend baju, i čekali naš poziv, i sa kojima smo u kontinuitetu razgovarali, koji su bili rezervisani za prošlu godinu. Ove godine, Lejk je rezervisan za početak avgusta, konkretni datumi su 5., 6. i 7. avgust", rekao je Zečević

Posebnu pažnju, kaže Zečević, posvetiće očuvanju zdravlja kako posjetilaca tako i umjetnika.

"Pratimo situaciju u regionu, opšti je trend da se traži ili potvrda o vakcini ili PCR test, vjerovatno ćemo mi biti uslovljeni, kao organizatori, da ispunjavamo te neke uslove, to isto ćemo tražiti i od izvođača i od gostiju, to što bude neki propis zdravstvene zaštite, to ćemo ispoštovati", kazao je Zečević.

Iako je jun u podgoričkom Njegoševom parku rezervisan za Underhill fest i dugometražne filmove – ove godine to neće biti slučaj.

"Usljed toga što je Ministarstvo kulture poništilo konkurs za sufinansiranje programa i projekata u 2021.godini mi smo odlučili da festival ipak pomjerimo za septembar. Ministarstvo je najavilo obnovu konkursa, važiće prijave koje smo dostavili, i prosto sad čekamo, kada će ministarstvo, ponovo pokrenuti priču. Imamo filmski program određen, imamo izabrane filmove, tako da bismo i bili spremni za jun, jer smo i prošle godine smo iznijeli festival, nismo htjeli da iznevjetimo publiku, ali ove godine ćemo sačekati kraj septembra, ne mogu reći precizno datum", rekla je Anđelka Nenezić, direktorka Underhill festa.

Novčani problemi ove godine donijeli su neizvjesnost i Međunarodnom festivalu alternativnog teatra "Korifej", koji se već sedam godina održava u Kolašinu.

"I dalje je u prvoj fazi planiranja, i dalje nijemo počeli da pričamo o konkretnom programu, glavni razlog je što ne zanmo šta će se desiti sa tim sufinansiranjem od strane Ministarstva kulture, moram reći da godinama od toga zavisimo. Ako bude realizovan, biće sredinom avgusta, pa do kraja mjeseca", rekao je Zoran Rakočević, direktor tog festivala.

Organizatori jednog od najvećih muzičkih festivala na obali Jadrana - Sea Dance – još uvijek nijesu željeli da izlaze u javnost sa bilo kakvim detaljima.

Bonus video: