Kasalica: Pravna pomoć je visokokvalitetna strukovna usluga, klijenti ne očekuju da ih advokati zastupaju besplatno

Crnogorski advokati, po podacima Uprave prihoda i carina, za poreze duguju više od 5 i po miliona eura a naplaćene je još toliko njihovog duga.

20347 pregleda 51 reakcija 51 komentar(a)
Kasalica, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Kasalica, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Od 1. juna kreće potpuna primjena Zakona o elektronskoj fiskalizaciji, kaže državna sekretarka u Ministarstvu finansija Mila Kasalica. Fiskalizacija, objašnjava, ne donosi velike novine, osim drugačijeg sistema evidentiranja prometa.

"Svako ko je do sada postupao odgovorno, savjesno i u skladu sa zakonom sada ima još drugi izraz da svoj promet evidentira", kazala je Kasalica.

Do primjene se, međutim, još nije stiglo, a advokati već prijete štrajkom, zahtijevajući da budu izuzeti iz procesa fiskalizacije. Tvrde da oni ne pružaju pravne usluge, već kako je to definisano Ustavom - pravnu pomoć. Kasalica na to odgovara.

"Pravna pomoć nije ništa više i ništa manje nego pružanje jedne visokokvalitetne strukovne usluge, na osnovu koje niti advokati rade altruistički posao, niti njihovi klijenti ne očekuju da će ih neko zastupati pred pravosudnim organima besplatno", kazala je Kasalica.

I dok je Ministarstvo finansija vodilo pregovore sa Advokatskom komorom, Ministarstvo pravde na čijem je čelu Vladimir Leposavić je saopštilo da je zahtjev advokata opravdan i da bi primjena fiskalizacije mogla izazvati brojne negativne posljedice po građane i državu u cjelini. Kasalica kaže da je politika Vlade, uprkos različitim saopštenjima dva ministarstva, jedinstvena i neselektivna. Crnogorski advokati, po podacima Uprave prihoda i carina, za poreze duguju više od 5 i po miliona eura a naplaćene je još toliko njihovog duga.

"Ako to sagledamo kroz prizmu poreza na dobit, stope od devet procenata, ili poreza na dodatu vrijednost, stope od 21 procenat, radi se o prometu koji se broji stotinama miliona eura", kazao je Kasalica.

Advokatska komora je prije 3 dana saopštila da je na sastanku sa predstavnicima Vlade zauzet stav da će se primjena Zakona za advokate odložiti najverovatnije na 6 mjeseci. Kasalica, međutim, poručuje:

"Primjena zakona je jednoobrazna, neselektivna i važi za sve", kazala je Kasalica.

Novi sastanak s advokatima zakazan je za ponedeljak ali će istog dana biti održana i vanredna Skupština Advokatske komore na kojoj će se advokati izjasniti hoće li stupiti u štrajk, u slučaju neuspjelih pregovora sa Ministarstvom. Kasalica s druge strane tvrdi da je značajan broj advokata već primijenio novi sistem evidencije prometa.

"Mali broj advokata je preuzeo javnu percepciju da zastupa sve advokate kao da je ovo jednoobrazni stav svih advokata. Željela bih da vjerujem da antagonizam koji se definisao u javnom prostoru ne zavisi od sledećeg: svaka faktura advokata kao što se dosad uvela u sistem PDV-a i sad se može uvesti u sistem fiskalizacije, nikakve razlike nema. Međutim, ukoliko sad stranka koja plati nešto advokatu u gotovinskom izrazu ima obavezu da uzme račun, odnosno da se taj račun evidentira, odnosno da se taj račun izda", kazala je Kasalica.

Elektronska fiskalizacija predviđa da se svi izdati računi automatski evidentiraju u bazi podataka Uprave prihoda pa neodgovorni poreski obveznici neće moći da potkradaju državu neizdavanjem fiskalnih računa ili instaliranjem duplih fiskalnih kasa.

Bonus video: