Funkcionerima i državnim službenicima hiljade eura za stanove, a socijalno ugroženi plaćali zakup

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, iniciralo je krajem aprila ove godine izmjene ključnih akata iz ove oblasti

25388 pregleda 200 reakcija 23 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Ilustracija, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Funkcioneri i državni službenici koji su već imali stanove ili su zarađivali po nekoliko hiljada eura mjesečno dobijali su iz državnog budžeta pomoć za rješavanje stambenog pitanja.

U isto vrijeme socijalno ugrožene kategorije stanovništva plaćale su zakup stanova koji su izgrađeni iz međunarodnih donacija, a država je postajala njihov vlasnik.

Tako je ukratko izgledao jedan segment stambene politike u prethodnih 10 godina u Crnoj Gori – državi socijalne pravde.

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, iniciralo je krajem aprila ove godine izmjene ključnih akata iz ove oblasti.

U izmjene se kreće zato što je nekim dokumentima istekao rok važenja ali i zbog toga što su, kako smatraju u NVO ADP ZID, u prethodnom periodu uočeni određeni nedostaci u ovoj oblasti.

Iz Ministarstva kažu da je u Crnoj Gori, prema dostupnim podacima, oko 2.000 stanova u vlasništvu države ili opština.

Ipak, kažu da je potrebno preciznije utvrditi stanje na terenu ali i povećati broj stanova u javnom vlasništvu.

Lokalne samouprave su prema važećem Zakonu o socijalnom stanovanju bile u obavezi da svake godine donose lokalne programe socijalnog stanovanja, što većina njih nije činila.

Iz Ministarstva kažu da je jedan od razloga bio i to što neke opštine nisu imale dovoljno novca za ovu namjenu dok iz ADP ZID tvrde da je na taj način otvoren prostor za zloupotrebe.

Bonus video: