"čim se primijeti ubod potrebno je javiti se u zdravstvenu ustanovu da se izvadi u cjelosti"

Savović Đuković: Ukoliko se ujed krpelja ne prepozna na vrijeme erythema migrans može da dovede do širenja bakterije

"Svaki boravak u prirodi nosi rizik od uboda krpelja, zaraze i prenosa neke od bolesti. To je crvenilo mnogo veće od pet do sedam cm, kružnog oblika. Nije bolno, ne svrbi i prođe obično za sedam do 10 dana, nekad i duže"

4416 pregleda 1 komentar(a)
Boje jutra- dr Ivana Savović Đuković, Foto: Printscreen YouTube
Boje jutra- dr Ivana Savović Đuković, Foto: Printscreen YouTube

Ujed krpelja može biti opasan ako je oko njega crveni prsten i to je znak da se morate javite ljekaru, objasnila je u "Bojama jutra" na TV Vijesti dr Ivana Savović Đuković, infektološkinja KCCG.

"Krpelji su paukoliki paraziti koji mogu da izazovu i da prenesu dosta bolesti. Oni obično borave u šumovitim predjelima, livadama, živim ogradama. Svaki boravak u prirodi nosi rizik od uboda krpelja, zaraze i prenosa neke od bolesti. To je crvenilo mnogo veće od pet do sedam cm, kružnog oblika. Nije bolno, ne svrbi i prođe obično za sedam do 10 dana, nekad i duže", istakla je.

Infektološkinja kaže da ne bi trebalo sami da vadimo krpelja jer možemo da izazovemo samo goru situaciju.

"Čim se primijeti ubod krpelja, potrebno je javiti se u zdravstvenu ustanovu da se izvadi u cjelosti od strane medicinskog osoblja i onda ga oni upute kod nas na pregled. Mi ih savjetujemo da obrate pažnju na simptome koji mogu da se razviju sljedećih dana do mjesec. Ukoliko oni primijete oko uboda krpelja veliko crvenilo, potrebno je da nam se jave. Mi tada uključujemo antibiotsku terapiju", kazala je.

Dr objašnjava ukoliko se ujed ne prepozna na vrijeme erythema migrans može da dovede do širenja bakterije kroz krv i limfnim putem.

"Onda može da izazove promjene kožne. A pored toga može da dovede do pojave upale mozga, upale nerava glave, može da izazove upalu srčanog mišića, srčane maramice. To se javlja nedjeljama i mjesecima nakon uboda, ako se ne liječi", upozorila je.

Krpelji su obično aktivni od marta do novembra.

"Kada boravite u prirodi treba da se pazite u smislu da izbjegavate niže rastinje, da ne ovlažite garderobu, da nosite duže rukave i nogavice. Kada dođete kući da pregledate kožu, naročito djeci. Ukoliko nešto primijetite javite se ljekaru da se krpelj izvadi", objasnila je.

Preporučujemo za Vas