Jokić i Kalezić o visokom stepenu nasilja i diskriminacije članova LGBT zajednice

„A od tih 200 do 300 prijava oko polovine bude procesuirano. Mogu slobodno reći da taj govor mržnje upućen LGBT osobama ne jenjava, pogotovo kada su u pitanju društvene mreže“

3799 pregleda 24 reakcija 0 komentar(a)
Boje jutra, Foto: Printscreen YouTube
Boje jutra, Foto: Printscreen YouTube

Članovi LGBT zajednice 17. maj, Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije, dočekuju sa visokim stepenom nasilja, diskriminacije i opšte društvene stigmatizacije, kazala je u „Bojama jutra“ na TV Vijesti Bojana Jokić, LGBT Forum Progres.

„Uglavnom naša država je na jednom jako visokom stepenu homofobije. Posljednje istraživanje od prije nekoliko mjeseci govori da je gotovo 70 odsto opšte populacije homofobno“, podsjetila je.

Danijel Kalezić, NVO Queer Montenegro ističe da i dalje LGBT osobe u Crnoj Gori žive neslobodne živote.

„Stvari se polako pomjeraju iz godine u godinu. Sama zajednica i ljudi iz zajednice, pogotovo mlađi, hrabriji su i puno je aktivnosti u LGBT pokretu. Stvari se polako pomjeraju, ali i dalje LGBT osobe u Crnoj Gori žive neslobodne živote“, upozorio je.

Jokić je istakla da svake godine podnesu od 200 do 300 prijava zbog prijetnji i uvreda na društvenim mrežama.

„A od tih 200 do 300 prijava oko polovine bude procesuirano. Mogu slobodno reći da taj govor mržnje upućen LGBT osobama ne jenjava, pogotovo kada su u pitanju društvene mreže“, kazala je.

Kalezić smatra da se protiv govora mržnje treba boriti nadograđenom pravnom regulativom.

„Imamo regulisan dio koji se odnosi na same portale i komentare na portalima. Nemamo regulisan dio koji se odnosi na društvene mreže konkretno. Mislimo da država mora da se posveti puno više nego što jeste do sada“, rekao je.

Jokić je dodala da kroz monitoring društvenih mreža i institucija, LGBT Forum Progres godinama radi statističku obradu prijava i presuda.

„Ono što smo mogli da konstatujemo jeste da su presude drugačije u određenom dijelu države u odnosu na drugi. Na primjer, na sjeveru Crne Gore nam se dešava da određene prijave budu i odbijene čak, a u Podgorici budu procesuirane, iako su iste težine. Dakle, ta neka sudska praksa mora da se uspostavi. To je nešto što je neophodno da bismo mogli da imamo jednake kazne za počinioce tih dijela“, kazala je.

Bonus video: