DPS i bojkot: Od ruganja građanima do "adekvatnog političkog odgovora"

“Vladajuća većina je svojim ponašanjem prethodnih mjeseci pokazala eklatantan primjer kako i na koji način za kratko vrijeme urušiti Ustav, urušiti ono što je institucionalna supstanca Crne Gore i skrenuti Crnu Goru sa evropskog puta. Ne odnosi se ovo samo na Zakon o Tužilaštvu, to je kap koja je prelila čašu", rekao je Živković

38838 pregleda 616 reakcija 113 komentar(a)
Sa pres konferencije DPS-a, Foto: Printscreen YouTube
Sa pres konferencije DPS-a, Foto: Printscreen YouTube

Demokratska partija socijalista (DPS) narednih dana neće učestvovati u radu Skupštine i svih njenih tijela, saopštio je šef poslaničkog kluba te partije Danijel Živković. Rok trajanja bojkota nisu odredili, ali su razlozi jasni.

“Vladajuća većina je svojim ponašanjem prethodnih mjeseci pokazala eklatantan primjer kako i na koji način za kratko vrijeme urušiti Ustav, urušiti ono što je institucionalna supstanca Crne Gore i skrenuti Crnu Goru sa evropskog puta. Ne odnosi se ovo samo na Zakon o Tužilaštvu, to je kap koja je prelila čašu. Ovakvo kaubojsko ponašanje vladajuće većine neće ostati nezapaženo, tj. imaćemo adekvatan politički odgovor u odnosu na to”, istakao je Živković.

Šta će taj politički odgovor podrazumijevati, iz DPS-a nisu htjeli da saopšte na konferenciji za medije. Međutim nekoliko sati kasnije, DPS je objavio saopštenje u kome prenosi zaključke sa prvog sastanka predsjednika komisija Glavnog odbora stranke.

"Na sastanku je konstatovano da rad komisija Glavnog odbora nikada nije bio važniji, budući da Crna Gora ima nesposobnu Vladu koja nije u stanju da se izbori sa društvenim problemima koje je uzrokovala tokom dosadašnjeg mandata. U tom kontekstu, konstatovano je da je obaveza komisija da predlažu sistemska rješenja u raznim sektorskim politikama kako bi se ublažile katastrofalne posljedice rada aktuelne vlasti", piše u saopštenju Glavnog odbora.

Komentarišući na konferenciji za medije, tvrdnje koje su se mogle čuti prethodnih dana – da funkcioneri DPS-a strahuju zbog usvajanja izmjena Zakona o tužilaštvu, Živković odgovara:

“Ne postoji bilo kakav strah kod funkcionera DPS-a. Nismo bili ni u kakvom privilegovanom položaju u odnosu na poziciju tog Tužilaštva.”

Podsjetimo, poslanici DPS-a su u prošlom skupštinskom sazivu kada su bili dio vladajuće većina kritikovali bojkot parlamenta kao neadekvatno političko oruđe.

“Bojkot parlamenta je ruganje građanima i nepoštovanje države Crne Gore. Kako drugačije okarakterisati ignorisanje obaveza u Skupštini, a pritom sve benefite i zarade redovno primati iz mjeseca u mjesec?“, kazao je Nikola Rakočević u martu 2019. godine.

Da se neće služiti bojkotom institucija u borbi sa neistomišljenicima, iz DPS-a su se hvalili i na Kongresu partije nakon izbora 30. avgusta, kada su nakon 30 godina izgubili vlast.

“Nema ni bojkota institucija, svojstvenog donedavnoj opoziciji čak i u višegodišnjem kontinuitetu, kao, tokom prošlog saziva Parlamenta. Umjesto svega toga, od Demokratske partije socijalista stigla je kratka i jasna poruka: nastavljamo, još srčanije i posvećenije da se borimo”, kazao je predsjednik partije Milo Đukanović u januaru.

Na današnjoj pres konferenciji DPS je novoj vlasti između ostalog spočitao i to što vodi Crnu Goru ka, kako kažu, ekonomskom sunovratu.

Sa druge strane, na pitanje TV Vijesti – kako će DPS, nakon što je vlast koju je predvodila tri decenije ostavila ogroman dug i uništena javna preduzeća, pomoći da se odgovorni privedu pravdi, a situacija sanira, Živković odgovara:

“Ostajete na nivou subjekcija da je DPS ili neko iz vladajuće većine iz prethodnog saziva uništio ta preduzeća. To je subjekcija,a to da je neko uništavao i šta je uradio, utvrdiće nadležni organi”.

Na pitanje novinarke šta će uraditi, jer su kazali da “neće nijemo posmatrati" Živković zaključuje da će o svim njihovim političkih aktivnostima, odnosno promjeni političke strategije biće blagovremeno obavješteni.

Bonus video: