Brajović: U SZO insistiraju da odgovor na ovu pandemiju bude solidarnost, zajedništvo i saradnja

“Oko 75 odsto procenata u deset zemalja, to je priča o nejednakosti. Dominantne su zemlje visokog nivoa razvoja, zemlje koje su velika tržišta i zemlje za koje znamo da su izuzetno atraktivne za sve proizvođače i koje su uvijek imale jako dobre pregovaračke pozicije sa indrustrijom"

3485 pregleda 3 komentar(a)
Boje jutra- Brajović, Foto: Printscreen YouTube
Boje jutra- Brajović, Foto: Printscreen YouTube

Prema podacima SZO u 14 zemalja svijeta još nije počela vakcinacija protiv koronavirusa, a od 1,3 milijarde doza vakcina oko 75 odsto je distribuirano u samo deset država.

“Oko 75 odsto procenata u deset zemalja, to je priča o nejednakosti. Dominantne su zemlje visokog nivoa razvoja, zemlje koje su velika tržišta i zemlje za koje znamo da su izuzetno atraktivne za sve proizvođače i koje su uvijek imale jako dobre pregovaračke pozicije sa indrustrijom. Ono što vidimo jeste da nažalost od svih ovih administriranih doza, svega 0,3 odsto je otišlo u zemlje niskog nivoa razvoja”,objasnila je.

Brajović je rekla da zbog toga u SZO insistiraju da odgovor na ovu pandemiju bude solidarnost, zajedništvo i saradnja.

“Nedavno je Fondacija Bil i Melinda Gejts uradila jednu opsežnu studiju, koja je potvrdila da ukoliko bi dvije milijarde doza na globalnom nivou bile ravnomjerno distribuirane sa nekom djelotvornošću od 80 odsto,procjena je da bi šest do 10 života bilo spašeno”, istakla je.

Bonus video: