Nikšićani su nakon 16 godina poslali DPS u opoziciju: Od nove vlasti se očekuje da grad izvede iz krize

Sve oči građana uprte su u koalicionu vlast koju dominantno čine Demokratski front (DF), Demokratska Crna Gora i Građanski pokret URA

27327 pregleda 231 reakcija 32 komentar(a)
Nikšić, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Nikšić, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Da nijesu zadovoljni uslovima života i stanjem u gradu, Nikšićani su pokazali na izborima 14. marta kada su nakon 16 godina Demokratsku partiju socijalista (DPS) poslali u opoziciju.

Najveći problem u drugom po veličini gradu u Crnoj Gori je nezaposlenost i to što mladi odlaze, a pritisli su ga i brojni ekološki i komunalni problemi.

Šta građani i NVO aktivisti očekuju od nove uprave i od čega vjeruju da bi trebalo krenuti?

Nakon 16 godina neprekinute DPS vlasti, u Opštini Nikšić duvaju drugi vjetrovi.

Sve oči građana uprte su u koalicionu vlast koju dominantno čine Demokratski front (DF), Demokratska Crna Gora i Građanski pokret URA.

Od njih se očekuje da isprave dosadašnje loše prakse i grad izvedu iz krize na mnogim poljima.

Oni koji od 2014. prate kako žive mladi u Nikšiću , kažu da je to najmarginalizovanija grupa, zapostavljena u svakom smislu.

"Treba im sve što i ostalima, samo na još većem nivou. Nezaposlenost je najveći problem, ali i njihov kulturni život. Mi imamo situaciju da mladi ljudi ne znaju gdje je pozorište, gdje su Muzeji i galerije", istakao je Miroslav Stanišić iz nevladine organizacije (NVO) Omladinski klub Nikšić.

Opštinski Sekretarijat za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje se proteklih godina nije ponašao kao otvoren servis, kaže Stanišić, zbog čega su na čekanju i mnoge zamisli Omladinskog kluba kome pripada.

"Nisu odgovarali na dopise, ne izdaju potrebne saglasnosti za rad na terenu, ne zovu na sastanke, ne odazivaju se sastancima. Nadam se da će nova vlast ići kontra tome. Mi moramo da napravimo omladisnki dom u Nikšiću", rekao je Stanišić.

Novoizabranog predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića odmah po stupanju na funkciju, na svoje postojanje podsjetila je deponija Mislov do, koja gori još od 12. maja.

Ekolozi kažu da ova ekološka bomba više ne može da čeka.

"Naša je sugestija da ne razmišljaju o termičkoj obradi i spalionici, već u smjeru selektivnog razdvajanja i samnjenja otpada, da se ispoštuje hijerarhija u sakupljanju otpada", rekao je Miodrag Karadžić iz Društva mladih ekologa Nikšić.

Uz deponovanje otpada, Karadžić navodi još dva prioriteta.

"Problem kvaliteta vazduha i kvaliteta voda. Očekujem da odmah počnu da se rješavaju jer traju duži niz godina i stanje je neodrživo", rekao je Karadžić.

Za to je potrebno i donošenje novih strateških planova, jer su neki stari istekli i prije više godina.

A sve ovo tek je dio problema.

Čkaju i Željezara, Metalac i sve one firme koje još hrane ili su hranile hiljade porodica.

Bonus video: