Dijabetes, štitna, hašimoto: Koju vakcinu primiti?

Pojedini ljekari pacijetnima koji imaju hašimoto ne preporučuju Fajzerovu vakcinu, no Krnjević to negira, dok za pacijente koji imaju problem sa polnim hormonima, dr Krnjević savjetuje

5982 pregleda 1 komentar(a)
Boje jutra- Krnjević, Foto: Printscreen YouTube
Boje jutra- Krnjević, Foto: Printscreen YouTube

Većina endokrinoloških oboljenja spada u grupu hroničnih oboljenja, dakle koja ne možemo izliječiti, već samo manje ili više uspješno liječiti. Ukoliko ta bolest duže traje i pripada starosnoj grupi preko 65 godina, svakako spadaju u prioritetne grupe, istakao je dr Đorđije Krnjević, gostujući u Bojama jutra.

"I Evropska asocijacija i Američka, preporučuju obavezno vakcinaciju bez obzira o kom oboljenju štitaste žlijezde je riječ. Nema ograničenja za koju vakcinu ćete se odlučiti. Bolest mora biti pod kontrolom, dakle ako je bolest štitaste žlijezde kontrolisana, liječena adekvatnom terapijom, i ukoliko je hormonski status uredan, a to se gleda kroz nalaze, koje prati endokrinolog, tada nema bilo kakvih kontraidikacija da se te osobe vakcinišu sa bilo kojom vakcinom koja je dostupna."

Pojedini ljekari pacijetnima koji imaju hašimoto ne preporučuju Fajzerovu vakcinu, no Krnjević to negira, dok za pacijente koji imaju problem sa polnim hormonima, dr Krnjević savjetuje.

"Određene studije koje su rađene kod muške populacije, gdje su pacijenti prije vakcinacije radili spermogram, a zatim nakon vakcinacije ponovili, nikakve razlike u kvalitetu nije bilo. Ono što je važno da sami kovid, ukoliko se radi o teškoj kliničkoj slici, što zbog terapije, a što zbog patologije,takvi pacijeti mogu imati posljedice po sterilitet. Dakle sama bolest može da izazove promjene, a ne vakcinacija."

Bonus video: