Simović Zvicer: U zakonodavnom okviru ne postoji institut obustave pružanja pravne pomoći

Simović Zvicer je kazala da je jedno od osnovnih načela u pravu da ne možete koristiti svoje pravo na štetu drugoga

14866 pregleda 41 reakcija 41 komentar(a)
Simović Zvicer, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Simović Zvicer, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Zbog štrajka avokata najviše će trpjeti građani koji se sude, kazala je za TV Vijesti, Vesna Simović Zvicer, predsjednica Sudskog savjeta i profesorica radnog prava.

"Ja nijesam naišla zaista u našem zakonodavnom okviru na institut koji se zove obustava pružanja pravne pomoći. Takav institut ne postoji, postoji samo institut štrajka. Ako je zakonit štrajk ne mogu zbog toga da imam negativne posljedice ali ako ne želim da učestvujem, takođe ne mogu da imam nikakve negativne posljedice, to naglašavam", rekla je Simović Zvicer.

Ona je kazala i da je jedno od osnovnih načela u pravu jeste da ne možete koristiti svoje pravo na štetu drugoga.

"Ja sad ovdje postavljam pitanje da li je sada ugroženo pravo na pravnu zaštitu", rekla je Simović Zvicer.

Advokatska komora Crne Gore je od danas zvanično stupila u štajk i naložila svim advokatima da tokom obustave rada ne ulaze, niti borave u prostorijama sudova, tužilaštava, policije ili državnih organa po bilo kojem osnovu.

Odluka da obustavi pružanje pravne pomoći advokata na cijeloj teritoriji Crne Gore sve do ispunjena zahtjeva kojim se traži da se izmijeni Zakon o fiskalizaciji i da se ova djelatnost izuzme iz njegove primjene donijeta je u četvrtak na vanrednoj sjednici skupštine komore koja je održana elektronskim putem.

U međuvremenu, crnogorske advokate podržale su i kolege iz Srbije pa je tamošnja Advokatska komora pozvala sve svoje članove da za vrijeme trajanja štrajka advokata iz Crne Gore - ne pristupaju crnogorskim sudovima.

Državni sekretar u Ministarstvo finansija i socijalnog staranja Crne Gore Janko odović rekao je za Televiziju Vijesti da to ministarstvo neće odustati od toga da advokati budu u sistemu fiskalizacije.

Iz Vlade Crne Gore je saopšteno da je odluka Advokatske komore Crne Gore bez utemeljenja u pravnom sistemu.

Oni pozivaju advokate koji su protiv štrajka da nastave da rade.

Predsjednik Advokatske komore Crne Gore Zdravko Begović rekao je u Jutarnjem programu RTCG da je štrajk opravdan, i da se nadaju dogovoru.

On je nakon toga u saopštenju naveo da su netačni i pravno neutemeljeni navodi dati u izjavi Vlade Crne Gore te da su postupili po Zakonu o advokaturi i Statutu Advokatske komore.

Bonus video: