Euribor na istorijskom minimumu: Povoljna situacija za zaduženja, a loša za štednju

"Kada je pregrijanost ekonomije, kada Evropska centralna banka želi da smiri situaciju i povuče novac on raste. Situacija je trenutno jako povoljna za one koji su pozajmili novac i za one koji su dužnici banaka i uzeli su kredite nepovoljne, za one koji štede u bankama"

5621 pregleda 1 komentar(a)
Boje jutra- Đoković, Foto: Printscreen YouTube
Boje jutra- Đoković, Foto: Printscreen YouTube

Euribor ili međubankarska kamatna stopa koja je referentna u Evropi ali i za naše banke, trenutno je na istorijskom minimumu, kazao je gostujući u "Bojama jutra" TV Vijesti Nebojša Đoković iz Udruženja banaka.

"Situacija sa Euriborom je kao na pijaci, zavisi od sezonskih uticaja od ponude i tražnje novca. Kada imamo previše novca kada Evropska centralna banka pokuša da pospiješi ekonomske aktivnosti, kada je recesija, kada želi da upumpa novac, kada kao u doba pandemije kada su hiljade milijardi upumpane u sistem, normalno Euribor pada. Kada je pregrijanost ekonomije, kada Evropska centralna banka želi da smiri situaciju i povuče novac on raste. Situacija je trenutno jako povoljna za one koji su pozajmili novac i za one koji su dužnici banaka i uzeli su kredite nepovoljne, za one koji štede u bankama."

Da li je bolje uzeti varijabilnu ili fiksnu kamatnu satopu, je li pravo vrijeme za kupovinu nekretnine i šta ukoliko ne možete da plaćate rate jer ste ostali bez posla ili vam je plata smanjena?

Bonus video: