Upoznajte Valentinu: Jedina Crnogorka u Americi koja vozi kamion

"Moj brat je u ovom poslu, i zahvaljujući njemu, imam podršku, i on me pitao zašto se ne oprobaš, da voziš kamion, ti si izuetan i hrabar vozač. Što sam malo bolje razmislila, i shvatila sam da u tom poslu je dobra zarada, i da u tom poslu ne možeš da ostaneš bez posla, jer kada bi u Americi stao transport, stala bi cijela Amerika"

13832 pregleda 452 reakcija 23 komentar(a)
Nedović Đokić, Foto: Printscreen YouTube
Nedović Đokić, Foto: Printscreen YouTube

Upoznajte Valentinu Nedović Đokić koja vlada američkim putevima i time ruši predrasude o muško ženskim poslovima.

Već godinu i po dana ova 45 – godišnjakinja vozi šleper dužine oko 25 metara, i ona je, kako kaže, jedina Crnogorka sa tim zanimanjem u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Posljednjih godinu dana, Valentina Nedović Đokić, ne odvaja se od volana šlepera. Iako je cijelog života radila kao frizerka, pandemija koronavirusa natrejala je da svoj hljeb zaradi na drugi način.

"Moj brat je u ovom poslu, i zahvaljujući njemu, imam podršku, i on me pitao zašto se ne oprobaš, da voziš kamion, ti si izuetan i hrabar vozač. Što sam malo bolje razmislila, i shvatila sam da u tom poslu je dobra zarada, i da u tom poslu ne možeš da ostaneš bez posla, jer kada bi u Americi stao transport, stala bi cijela Amerika", kazala je Valentina Nedović Đokić.

Iako je dokazala da je hrabra, Valentina, kao jedina Crnogorka u Americi koja vozi kamion, ističe da joj u početku nije bilo svejedno.

"Duge su relacije, srijećem različite ljude, ima žena, ali ne tako veliki broj. Jako je težak i stresan posao, i ima različitih profila vozača, onih koji su jako neodgorovni vozači, u svakom slučaju moram da razmišljam i o sebi i o njima, jer je veliki rizik", ističe Nedović Đokić.

Na put, priča, kreće prije svitanja, a gotovo pola dana provede u šleperu.

"Imam 11 sati vožnje, i 10 sati odmora, u tih 11 sati imama pauzu po pola sata, imam vremena, jer u tim truck stopovima, imate mašine za pranje veša, restorane, male medicinske ambulante, počinjem ujutru do 5, pa do 5,6 popodne. Nedeljno se desi da vozim 4 500 – 5000 milja, u km to je oko 7,8 hiljada km nedeljno", navodi Nedović Đokić.

Bez obzira na to što je prilično naporno, ona je svoj posao vrlo brzo zavoljela.

"Ovo je za mene bio jedan veliki izazov, sviđa mi se ovaj posao, idete svuda po Americi upoznajte nove kulture, što je za mene dobro, jer ja sam uvijek znatiželjna, želim da znam više".

I mada je zanimljivo i drugačije, Valentina ipak priželjkuje da američke drumove nekada zamijeni crnogorskim i da se vrati prvoj ljubavi i otvori svoj salon.

Bonus video: