Mladi i vakcinacija

"Što se tiče zainteresovanosti mladih može to i na veći nivo, veća je zainteresovanost starijih, mladi još razmišljaju, posebno koju vakcinu da prime. Najčešći razlozi su neka nepovjerljivost u sami proces vakcinacije"

3894 pregleda 2 komentar(a)
Boje jutra, Foto: Boje jutra
Boje jutra, Foto: Boje jutra

U redovima za vakcinaciju protiv koronavirusa rijetko se mogu uočiti mladi.

No, Ivu i Marka to nije obeshrabrilo da se prvo informišu o samoj vakcini, a zatim i da je prime.

"Idem da ljetujem u Hrvatsku i ne mogu da uđem bez vakcine i onda sam odlučila da se vakcinišem", kazala je Iva Tripković.

"Motivisala su me neka istraživanja koja sam čitao. Vidio sam da cijeli svijet počinje sa vakcinacijom, masovna je počela i kod nas i odlučio sam da se vakcinišem. Moj tata se vakcinisao, mama još razmišlja, ali da vjerujem u vakcinaciju definitivno", rekao je Marko Kilibarda.

Za razliku njih dvoje, mnogi njihovi vršnjaci još uvijek se nijesu vakcinisali.

44,3 % mladih ne želi da se vakciniše, a 75% njih nije se ni prijavilo za vakcinaciju, pokazuje nedavno urađeno istraživanje Centra za razvoj i afirmaciju mladih. Predstavnik ove organizacije smatra da Crnoj Gori nedostaje kampanja, koja bi mladima, nakon imunizacije, po ugledu na mnoge evorpske zemlje, pružila brojne povoljnosti, poput besplatnih karata za prevoz, festivale, teretane.

"Ima dosta predrasuda koje proizilaze iz loše kampanje, mislim da im nije dovoljno dobro objašnjeno koji su benefiti vakcinacije. Istraživanje je pokazalo da mladi imaju predrasude prema određenim vakcinama, poput Astra Zeneke, samo 4,4 bi se vakcinisalo njome da ima tu mogućnosti, a istraživanje je rađeno kada je Astra Zeneka bila jedina dostupna vakcina", kazao je Miloš Mašković iz Centra za afirmaciju i razvoj mladih.

I ljekari su saglasni da bi odziv mladih mogao da bude bolji, a njihovo oklijevanje da prime vakcinu u prvom redu, smatraju, potiče od brojnih neprovjerenih glasina koje kruže po društvenim mrežama.

"Što se tiče zainteresovanosti mladih može to i na veći nivo, veća je zainteresovanost starijih, mladi još razmišljaju, posebno koju vakcinu da prime. Najčešći razlozi su neka nepovjerljivost u sami proces vakcinacije, a to su neke informacije koje dobijaju iz različitih medija, koje su nezvanične, više vjeruju u te neke nezvanične informacije, i onda se više interesuju da li može doći do određenih nus pojava, da li može da se putuje u inostranstvo", ističe dr Željko Kalezić.

Zato ukoliko želimo da budemo društveno odgovorni, da vodimo računa jedni o drugima, posebno o najstarijima, ljekari ali i naši sagovornici sa početka priče, saglasni su da je vakcina jedini način da ponovo živimo bez straha.

"Prvi razlog da se zaštite stariji, a druga stvar je posebno kod mladih da se vratimo normalnom životu, da imamo sezonu, izlasci, noćni život u gradu, tako da se vakcinacijom taj proces ubraza i vraćemo se tom normalnom načinu života", zaključuje Kalezić.

Bonus video: