Kujundžić: Posebno treba voditi računa o takozvanim praznim kalorijama

"Recimo kada smo analizirali krem-bananicu koja ima 25 grama, ima 13,75 grama šećera. Za djecu uzrasta od šest godina je 140 kalorija tih praznih kalorija u toku dana dovoljno da uzmu"

4036 pregleda 1 komentar(a)
Boje jutra, Foto: Printscreen YouTube
Boje jutra, Foto: Printscreen YouTube

Na poleđini ambalaža proizvoda dostupnih na našem tržištu nalaze se tabele koje pokazuju koliko sadrži masti, šećera, proteina na 100 grama. Gostujući u "Bojama jutra" na TV Vijesti, dr Enisa Kujundžić iz Instituta za javno zdravlje, kazala je da posebno treba voditi računa o takozvanim praznim kalorijama koje bi na dnevnom nivou trebalo da budu 10% od ukupnog unosa.

"Recimo kada smo analizirali krem-bananicu koja ima 25 grama, ima 13,75 grama šećera. Za djecu uzrasta od šest godina je 140 kalorija tih praznih kalorija u toku dana dovoljno da uzmu. Kada konzumiraju samo jednu krem-bananicu oni su praktično pojeli sve te diskrecione kalorije koje su preporučene u toku dana.“ istakla je ona.

Dr Kujundžić ističe da je poseban akcenat na djeci, jer oni najčešće konzumiraju ove proizvode, a ako se preventivno djeluje u tom uzrastu spriječiće se nastanak hroničnih bolesti kasnije. Time bi trebalo da se rukovode i odrasli kako bi spriječili ili ublažili hronične nezarazne bolesti.

„Mi smo analizirali količinu trans masti, to su one loše masti u proizvodima. Recimo, konkretno napolitanke sa krem prelivom, analizirali smo kompletnu količinu napolitanki, ali recimo znamo da je jedna porcija 30g napolitanke, dovoljno je da dijete pojede 30 grama te napolitanke i već je prekoračilo količinu transmasti u toku dana koja bi trebala da iznosi manje od 1% ukupnog energetskog unosa.“

Preporuka je da se u Crnoj Gori uvede označavanje ovakvih proizvoda na prednjoj strani ambalaže, jednostavnim simbolima, kako bi građani odmah imali uvid.

“Recimo jafa koja je popularna, ona bi po koncentraciji šećera bila u crvenoj zoni. A ako bismo primijenili sistem semafora koji se primjenjuje u Velikoj Britaniji količina zasićenih masti bi bila u žutoj zoni. Išleri koji su takođe popularni bi bili u crvenoj i žutoj zoni.“

Bonus video: