Popović: Proljećni umor se javlja jer se tokom zime unosi dosta teške hrane koja ima slabu nutritivnu vrijednost

"Skoncentrisati se na dobru ishranu, šetnje, kvalitetan san i prohladni tuš ujutru može da pomogne"

5253 pregleda 1 komentar(a)
Boje jutra, Foto: Printscreen YouTube
Boje jutra, Foto: Printscreen YouTube

Ukoliko se ovih dana osjećate umorno, pospano, ništa vam se ne radi, teško se fokusirate i lako ljutite, moguće je da imate proljećni umor.

"Proljećni umor nije nikakva bolest, ne brinite, to je stanje, koje se javlja negdje od sredine maja do kraja juna, a javlja se jer se tokom zime unosi dosta teške hrane koja ima slabu nutritivnu vrijednost, odnosno nema puno vitamina i minerala. Zbog toga dolazi do nedostatka vitamina C, B, D i javljaju se simptomi proljećnog umora. To su pospanost, malaksalost, manjak koncentracije, razdražljivost, dolazi do promjena raspoloženja, a česte su i osilacije temperatura, pa organizam pokušava da se prilagodi svemu tome", isiče dr Vanja Popović.

Doktorka naglašava da bi energetska pića trebalo izbjegavati, a ukoliko simptomi potraju, može se raditi o anemiji.

"Sada treba misliti na ishranu, unostiti svježe voće i povrće, da se vratimo na unos najmanje 2l vode dnevno, boravak na suncu, najmanje 15 minuta, fizička aktivnost od pola sata do sad vremena i naravno kvalitetan san. Ovo stanje je prolazno, ukoliko potraje, preko 4 sedmice, potrebno je da se javimo ljekaru, jer može biti u pitanju anemija. Energetska pića ili kafa su samo brzo rješenje u smislu da će u trenutku dati tu energiju koja nam je potrebna. Recimo ako govorimo o kafi, ona pospješava izbacivanje tečnosti, što znači da dovodimo organizam u još veću dehidriranost, i računa se na jednu šolju kafa, treba da unosemo 5 do 6 čaša vode, kako bi se nadoknadila tečnost. Energetska pića izbjegavati. Skoncentrisati se na dobru ishranu, šetnje, kvalitetan san i prohladni tuš ujutru može da pomogne".

Bonus video: