Begović, Pažin i Mugoša dogovarali da advokati naknadno plate utajeni porez?

Gosti u emisiji su bili Veselin Radulović, predsjednik Koordinacionog tijela za postupanje u toku obustave pružanja pravne pomoći, Andrej Raspopović, advokat, Janko Odović, državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, Bojana Bajić, Ministarstvo finansija i socijalnog staranja.

49983 pregleda 78 reakcija 78 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti
Ažurirano: 27.05.2021. 22:20h
Liveblog
21:14h
21:12h
20:29h

Autor emisije je pitao zašto nije prijavljeno krivično djelo o kom su imali saznanja. "Ovo je bruka i sramota".

Komnenić je Radulovića podsjetio da je promptno pokrenut disciplinski postupak protiv advokata koji su prekršili odluku o obustavi pružanja usluga, a da su prikrivali kolege koji su flagrantno kršili zakon.

20:26h

Autor emisije Petar Komnenić pokazao je pismo koje je predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović poslao svim članovima advokatske komore.

U pusmu koje je potpisao Zdravko Begović se navodi: 

Obavještavam vas da sam dana 11.06.2018. godine na poziv potpredsjednika Vlade i ministra pravde, gospodina Zorana Pažina, prisustovao sastanku, zajedno sa direktorom Poreske uprave, gospodinom Miomirom M. Mugošom. Na tom sastanku sam obaviješten od strane direktora Poreske uprave, da je određeni broj advokata tokom 2015. 2016. i 2017. godine rješenja koja su dobijali od Suda, za odbrane po službenoj dužnosti, naplaćivali na način što bi u postupku izvršenja ili pak prilikom dostavljanja troškovnika, koristili račune koji nisu prijavljeni Poreskoj upravi (privatne, a ne poslovne račune), izbjegavajući na taj način plaćanje poreza.

Kako je Poreska uprava od strane Sudskog savjeta dobila sva rješenja za odbrane po službenoj dužnosti, u gore navedenom vremenskom periodu, utvrđeno je da je jednom broju advokata isplaćivan novčani inos po osnovu odbrana po službenoj dužnosti na neprijavljene račune, iz kojih razloga su i riješili da procesuiraju sve one slučajeve za koje smatraju da postoje određena obilježja bića krivičnih djela koja se gone po službenoj dužnosti.

Na moje insistiranje i uz podršku potpredsjednika Vlade, dogovoreno je da na ovaj način obavijestim advokate, kako bi odmah nakon dobijanja ove informacije, svi oni koji su ostvarili naplatu rješenja za odbrane po službenoj dužnosti, na račune koji nisu prijavljeni Poreskoj upravi, po dobijanju ovog obavještenja, a najkasnije u roku od 15 dana, te račune prijave Poreskoj upravi, kako bi im bio obračunat porez na iznose koji su im uplaćeni.

20:25h

Radulović kaže da ovakav model ne postoji nigdje u regionu, a Bajić tvrdi da postoji.

On je naveo da nema informaciju da postoji izbjegavanje plaćanja poreza među advokatima.

20:21h

Bajić je kazala da je suštinska promjena uvođenje softverskog umjesto hardverskog rješenja.

"Cilj je da se sav promet evidentira".

20:12h

Janko Odović je kazao da ima zemalja koje takođe žele da budu dio Evropske unije, a u kojima je propisana fiskalizacija advokatske profesije i kao primjer naveo Albaniju.

On je kazao da cijela Vlada stoji iza toga da sve djelatnosti moraju da budu fiskalizovane.

Dodao je i da podatak od preko pet miliona poreskog duga u advokaturi navodi da je potrebna veća poreska disciplina.

20:03h

Veselin Radulović je kazao da im nije jasna pozicija Vlade po ovom pitanju i da je obustava rada advokata iznuđena.

On je pitao da li je moguće da premijer ne može ni 24 časa da održi riječ.

Na pitanje zašto nisu pokrenuli pitanje kada je Zakon donesen, umjesto kada je počelo da se primjenjuje, Radulović kaže da je inicijativa krenula iz baze.

Bonus video: