Stara praksa zataškavanja: Vlada ne poziva na odgovornost javne službenike

U Vladi smatraju da nema osnova za pokretanje disciplinskog postupka, niti za privremenu suspenziju Nikole Kandića sa radnog mjesta. Iz resora Bratić bez odgovora da li će sankcionisati konsultanta Vukovića

24912 pregleda 30 reakcija 30 komentar(a)
Sa sjednice Vlade, Foto: Flickr
Sa sjednice Vlade, Foto: Flickr

Zamjenik generalnog sekretara Vlade Nikola Kandić, u službenom mercedesu i pod dejstvom alkohola, izazvao je na praznični dan 2. maja udes kod Tržnog centra Palada u Podgorici a onda i pokušao da zataška odgovornost.

To su saopštili Tužilaštvo i vrh policije ali uprkos tome, u Vladi smatraju da nema osnova za pokretanje disciplinskog postupka, niti za privremenu suspenziju Kandića sa radnog mjesta.

“Poštujući pretpostavku nevinosti kao ustavno načelo i činjenicu da se postupak o predmetnom događaju vodi pred nadležnim organima, Vlada do završetka postupka ne može zauzimati stav, jer nikako ne želi i ne smije da se miješa u poslove koji su van njene nadležnosti”, saopštili su iz Vlade.

S druge strane, u organizaciji KOD ovo čitaju kao nastavak stare loše prakse, koja ne priliči uređenim demokratijama.

“Ova Vlada nažalost na početku i na vrlo sitnoj stvari pokazala je da preuzima praksu zataškavanja i razvodnjavanja priče. Od Francuske do nordijskih zemalja, ministri su podnosili ostavke zbog čašice alkohola koju su popili prije vožnje, da su zbog zapošljavanja rodbine tokom stažiranja u Skupštini francuskoj, visoki zvaničnici morali podnositi ostavke, to su razvijena društva koja su efikasna jer postoji nulta tolerancija na tu vrstu zloupotrebe javnih resursa od strane najvećih dužnosnika”, smatra Srđan Perić.

Mjesec je prošlo i otkad je spoljni konsultant Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, Vladimir Vuković brutalno vrijeđao novinara Javnog servisa Nebojšu Šofranca na podgoričkom Aerodromu prilikom dočeka boksera Petra Liješevića.

Iz resora Vesne Bratić ćute na naša pitanja – hoće li raskinuti saradnju sa Vukovićem, ili ga na bilo koji način sankcionisati zbog ovakvog ponašanja.

Iako je premijer Zdravko Krivokapić kazao da je Vuković spreman da se izvini Šofrancu, nije javno poznato da li je to uradio.

Sve u svemu, pola godine rada nove Vlade, bar kada je u pitanju odgovornost, ne obećava, kaže Perić.

“To govori da je naša promjena više personalnog nego suštinskog karaktera iako su građani tražili promjene suštinskog karaktera – da vlast bude provjerljiva, bliža njima, da bolje i pažljivije raspolaže njihovim resursima i kad napravi grešku da to kaže i ispravlja tu grešku”, objašnjava Perić.

Ali i ostavlja otvorenim jedno pitanje.

“Šta očekivati u situaciji kada recimo neki od ministara zaista dođe pred iskušenjem da mu neko možda zaista ponudi neku vrstu korupcije, da li nam ovo obećava da će oni biti 100 odsto rezistentni''.

U međuvremenu, i nekoliko ministara našlo se na udaru kritike javnosti pa tako ministru pravde Vladimiru Leposaviću prijeti smjena zbog izjave da ne priznaje da se desio genocid u Srebrenici dok je ministar urbanizma Ratko Mitrović za sad "preživio" u Vladi uprkos pozivima na ostavku nakon javnog priznanja da je njegova porodica na divlje gradila u Budvi.

Bonus video: