Katniću državna parcela prodata po cijeni znatno nižoj od tržišne

Do takve cijene je došla komisija na čijem čelu je bio odbjegli Dragan Kovačević

45383 pregleda 365 reakcija 138 komentar(a)
Katnći, Foto: Vijesti/Boris Pejović
Katnći, Foto: Vijesti/Boris Pejović

Posjed glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića proširen je u oktobru prošle godine, nakon što je njegova supruga sa Upravom za imovinu zaključila ugovor o kupovini blizu 4.000 kvadratnih metara po cijeni od oko 22 hiljade eura, odnosno pet i po eura po kvadratu.

Odluku da se državna parcela proda po toj cijeni i to u ratama, na period od 10 godina, donijela je vlada Duška Markovića u septembru prošle godine, kada je već bila u takozvanom tehničkom mandatu.

Istraživanje Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) pokazuje da je državna parcela Katniću prodata po cijeni koja je znatno niža od tržišne.

Naime, pretraga dostupnih oglasa pokazuje da se privatni placevi u Katnićevom susjedstvu prodaju po cijeni od 13 do čak 50 eura po kvadratnom metru, ali i da se najčešće nude po cijeni od 20 eura po kvadratu, što je četiri puta veća cijena u odnosu na onu koju je država odredila u slučaju parcele glavnog specijalnog tužioca.

Podaci MANS-a pokazuju da je čak i slučajevima prodaje državnih parcela, cijena zemljišta bila gotovo dvostruko veća od one koja je obračunata Katniću.

Do takve cijene je došla Komisija za procjenu na čijem čelu je bio doskorašnji direktor katastra Dragan Kovačević, koji je trenutno u bjekstvu zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanje kriminalne grupe.

Katnići su zemljište od države kupili nakon što su ga prethodno uzurpirali tako što su ga ogradili i bez dozvole na njemu izgradili nekoliko pomoćnih objekata. Da su to uradili neometani od nadležnih državnih irgana potvrđuju i odgovori koje je MANS ranije dobio od nadležnih inspekcija iz kojih se vidi da se ovim slučajem nisu bavili. Jedino se Zaštitnik imovinsko pravnih odnosa Crne Gore žalio na odluku da se nelegalni objekti upišu na državnim parcelama, ali je danilovgradski katastar to ipak uradio.

Na istoj lokaciji Katnići su još 2015. godine od države kupili tri parcele, ukupne površine od blizu 1.900 kvadrata, za koje je procjenu takođe radio Dragan Kovačević. Vrijednost parcela je tada bila procijenjena na oko 13 eura po kvadratnom metru, da bi nakon žalbe Katnićeve supruge cijena bila oborena na 8,61 eura.

Istraživački centar MANS-a je pokušao da od glavnog specijalnog tužioca dobije komentar na cijenu po kojoj je njegova supruga kupila državne parcele, činjenicu da je posao zaključen dok je vlada bila u takozvanom tehničkom mandatu i ulogu odbjeglog Kovačevića u ovim poslovima, ali bez uspjeha.

Bonus video: