Sve više pet friendly kafića

"Volimo da sjednemo, puno toga organzujemo u životu spram njih, pa tako i te kafe, uhvatim sebe da razmišljam, aha mogu li Vilma i Kala sa nama"

3651 pregleda 2 komentar(a)
Boje jutra, Foto: Printscreen YouTube
Boje jutra, Foto: Printscreen YouTube

Iako u Glavnom gradu ne postoji registar pet friendly kafića, samim tim ne zna se i njihov tačan broj, primjetno ih je sve više. Kako izgleda ispijanje kafe u društvu stafordskih bul terijera, provjerila je naša Marija Radović, iz ekipe Boje jutra.

Iako ovaj, nerazdvojni trio, radije uživa u dugima šetnjama, po mogućnosti u prirodi, kada se umore Vilma, Kala i njihova vlasnica Damira Kalač, često vole da predahnu u nekom od pet friendly kafića u Podgorici.

"Volimo da sjednemo, puno toga organzujemo u životu spram njih, pa tako i te kafe, uhvatim sebe da razmišljam, aha mogu li Vilma i Kala sa nama", ističe Kalač.

Osim što je neophodno da na ugostiteljskim objektima postoji oznaka da su ljubimci dobro došli, Damira ističe koliko je važno kada su ovakva mjesta prilagođena životinjama te kada osjete gostoprimstvo.

Boje jutra, pet friendly kafići
Boje jutra, pet friendly kafićifoto: Printscreen YouTube

"Evo tu ima jedan kafić, koji ima opremu u tom smislu, da vodu za pse neće donijetu u pepeljaru ili čašu, gdje pije čovjek, nego imaju namjenski posude za pse i što je još važnije, osoblje kad donosi tu zdjelu, osjeti se da je to prirodna reakcija i da nije to usiljeno. Sa druge strane negdje i ja gledam da se sklonim sa njih dvije, da ne sjednem u sred kafića, nego negdje sa strane, da ne smetaju ni njima i zbog drugih ljudi. I mi sa psima moramo biti svjesni da ne prijaju svima, i da to negdje uzemo u obzir", navodi Kalač.

Iz jednog pet friendly kafića, kažu da gosti najčešće pozitivno reaguju na četvoronožne posjetioce.

"Imamo raznih neki ih ne vole, ali naši gosti su u principu fini, tu su ljubimci, legnu, odmaraju, i nismo imali problema. Imali smo velikih i malih pasa, tako da baš do sada nismo imali problema", ističe Zorana Đuković.

Osim što je zanimljivo gostima, Đuković priča da u društvu ljubimaca uživaju i zaposleni.

Boje jutra,  Zorana Đuković
Boje jutra, Zorana Đukovićfoto: Printscreen YouTube

"Imamo jednog kolegu koji je mnogo smiješan, ali je vrlo interesantno, i okrene se psu, pita "a šta ćeš ti da popiješ". Ali vrućine su velike, u Podgorici, tako da i pas nešto mora da popije da se osvježi", kazala je Đuković.

Damira Kalač apeluje na donosioce odluka da bi ovaj koncept trebalo usvojiti i u drugim sferama u kojima funkcionišu vlasnici ljubimaca.

"Sjajno je delta city, već neko vrijeme je pet friendly ali postoji ograničenje, psi do 15 kg. Ali je okej, i to razumijemo... Ne vidim zašto neka taksi služba ne bi obezbjedila recimo u gepeku, neki transporter, vjerujem da vlasinicima ne bi bio problem, bitan je cilj da se prevezemo sa jednog na drugo mjesto i to je to", ističe Kalač

Zbog toga što zakonske regulative ne zahtijevaju posebnu registraciju pet friendly kafića, u Sekretarijatu za preduzetništvo ne znaju koliko je ovakvih mjesta u Glavnom gradu. Na vlasnicima objekata je da na osnovu poslovne politike procijene da li su ljubimci dobrodošli ili ne.

Bonus video: