Mijušković: Dom u Bijeloj sigurno okruženje za djecu

"U ovom slučaju smo imali jednu prijavu dječaka koji je boravio u domu. Kasnije je on rekao da se ipak šalio, da to nije baš tako"

14388 pregleda 1 komentar(a)
Boje jutra, Foto: Printscreen YouTube
Boje jutra, Foto: Printscreen YouTube

U Dječjem domu "Mladost" u Bijeloj trenutno su popunjeni kapaciteti. Tamo boravi devedesetoro djece. Više od trećine ima smetnje u razvoju različitih oblika i zahtijevaju individualni pristup i podršku, koju ne dobijaju, jer sa svima njima direktno radi svega 14 stručnjaka.

Ombudsman je dobio i prijavu jednog štićenika u kojoj je između ostalog navedeno da se u Domu "Mladost" kontinuirano događa nasilje nad djecom od strane vaspitača te da je to uobičajena vaspitna mjera, kao i da je učestalo psihičko i emotivno nasilje kroz vikanje, ucjene i zastrašivanje.

Gostujući u Bojama jutra TV Vijesti zamjenica zaštitnika ljudskih prava i sloboda Snežana Mijušković istakla je da je dom u Bijeloj sigurno okruženje za djecu, te kako je rekla, sigurnije nego mnoge porodice.

"U ovom slučaju smo imali jednu prijavu dječaka koji je boravio u domu. Kasnije je on rekao da se ipak šalio, da to nije baš tako."

Direktorka Dječjeg doma "Mladost" u Bijeloj, Vesna Zlatković istakla je da je ova ustanova 2017. usvojila Protokol o postupanju u ovakvim slučajevima, te da je i ranije bilo prijava koje su se uglavnom odnosile na verbalno nasilje.

"Ovakva kvalifikacija djela gdje se kaže da je zlostavljanje kontinuirano mislim da je preteška, prejaka i generalizovana. Djeca u domu žive u zajednicama i da nijesu usmjereni samo na vaspitače, već su okrenuta i društvenoj zajednici. Ta djeca ostvaruju kontakte sa vršnjacima van škole, pohađaju sportske aktivnosti. Ukoliko i postoji indicija na ovakvu vrstu nasilja ona bi vjerovatno bila iskazana kroz promjene u ponašanju. Takve povratne inpute nijesmo dobili ni od staratelja sa kojima održavaju kontakte" istakla je Zlatković.

Bonus video: