Pažljivo pratiti pacijente koji uzimaju novu formulaciju lijeka "Euthyrox"

Vukićević ističe da je važno da pacijenti znaju da kad jednom pređu na novu formulaciju, ne treba da se vraćaju na staru

5549 pregleda 1 komentar(a)
Vukićević, Foto: TV Vijesti
Vukićević, Foto: TV Vijesti

Na tržištu je odnedavno dostupna nova formualcija lijeka "Euthyrox", koji se koristi za liječenje štitne žlijezde - iz Instituta za ljekove i medicinska sredstva apeluju da se pažljivo prate pacijenti koji uzimaju novi lijek.

"Nova formulacija lijeka donosi izmijenjen sastav lijeka, pri čemu je aktivna supstanca eutoroksim natrijum ostala ista, a došlo je do izmjene pomoćnih supstanci lijeka. Osim toga izmijenjeno je i pakovanje lijeka, pa će i na osnovu toga pacijenti moći da razlikuju novu formulaciju u odnosu na staru" istakla je, u Bojama jutra na TV Vijesti Veselinka Vukićević iz Instituta za ljekove i medicinska sredstva.

Vukićević objašnjava da je do promjene formulacije došlo na zahtjev regulatornih organa, prije svega da bi se poboljšala stabilnost aktivne supstance u toku čitavog roka trajanja lijeka i da bi se otklonila laktoza koja je ulazila u sastav lijeka, kao jedna od pomoćnih supstanci, a koja kod određenog broja pacijenata izaziva tegobe.

Dodaje da je važno da pacijenti znaju da kad jednom pređu na novu formulaciju, ne treba da se vraćaju na staru. Trenutno je u apotekama nova formulacija dostupna u dozi od 25mg, a u narednom periodu biće dostupna i u ostalim.

Vukićević objašnjava da studije koje su rađene, pokazuju da je djelovanje nove formulacije lijeka jednako djelovanju stare formulacije. To znači da pacijenti treba da nastave da koriste lijek na isti način kao i do sada. Najveći broj pacijenata neće primijetiti razliku, a mali broj ipak hoće primijetiti znake neravnoteže hormona. Zbog toga je važno u periodu od šeste do sedme nedjelje nakon prelaska na novu formulacije, urade kontrolu nivoa TSH i konsultuju ljekare da li je potrebna korekcija doze.

Bonus video: