Rekonstruisana kuća Iva Andrića u Novom

"Planiramo programe tokom cijele sezone, ovaj amfiteatar je napravljen da primi umjetnike iz svih sfera"

3060 pregleda 0 komentar(a)
Boje jutra, Foto: Printscreen YouTube
Boje jutra, Foto: Printscreen YouTube

Kuća Iva Andića u Herceg Novom u proteklih 50 godina služila je raznim namjenama a nedavno je rekonstruisana.

Šta je od eksponata sačuvano i kako je izgledao Andrićev život sa Milicom Babić koju je čekao oko 20 godina? Koje slike i citati krase, nekad samo bijele zidove? Kuću ovog nobelovca posjetila je Suzana Ćetković, iz ekipe Boje jutra.

“Herceg-Novi je grad vječitog zelenila, sunca i brojnih skalinada. Cijelu bogovetnu noć brojim, u snu, stepenice, i nikad da ih izbrojim. A u svitanje, kad se probudim, preda mnom grad pun strmih izukrštanih stepenica kojima se zaista valja penjati i spuštati”, riječi su Iva Andrića.

Herceg Novi je jedini grad na svijetu u kome je Ivo Andrić podigao kuću. Zbog ljubavi prema Milici Babić i pogleda na more.

"1961. godine Ivo Andrić je dobio Nobelovu nagradu, i od novca koji je dobio, većinu je poklonio BIH za kupovinu knjiga i biblioteka a od ostatka novca je odlučio da napravi sebi kuću, odnosno ljetnjikovac u Herceg Novom. Tad kažu da je krenuo od Splita preko Neuma, do Herceg Novog i odlučio da ovdje baš napravi kuću za odmor. Tako da kuća je građena od 62-63 godine i Ivo Andrić i Milica Babić Antić su se ovdje uselili i živjeli od 63 do 68 godine. Kada je nažalost Milica preminula i posle toga se Andrić nikada nije vratio", navodi Jovana Vujović, kustoskinja.

Kuću je naslijedila Miličina sestra i od tada je služila raznim namjenama. U početku je bio vrtić, potom muzička škola, klub književnika i posle toga restoran, a 2018. godine je započeta rekonstrukcija.

"Sredstva za finasniranje i rekonstrukciju kuće su stigle preko IPA projekta EU koji su izdvojili 196 000 eura, a ostatak je donirala opština Herceg Novi...Postavka je zamišljena da je prvi sprat posvećen Andrićevom životu u Herceg Novom, da su sve ovo fotografije Andrića iz njegove lične arhive koje nam je ustupio muzej grad Beograda, a na gornjem spratu se nalazi Andrićev kabinet. Gdje je izložena Nobelova diploma i medalja. Takođe na spratu u kući se nalazi stilsko ogledalo i stočić iz vremena u kom su oni ovdje živjeli", ističe Vujović.

Drugi eksponati nisu sačuvani, ali je objekat ostalo u originalnom rasporedu. Samo je dvorište pretrpjelo veće promjene kako bi se sada tu održavale promocije i književne večeri.

"Planiramo programe tokom cijele sezone, ovaj amfiteatar je napravljen da primi umjetnike iz svih sfera. Što se tiče Andrićevog života u Herceg Novom on je ovdje proveo 5 godina, veći dio vremena godišnje bavio se baštom, imao je čak 51 različitu flornu vrstu, postoji spisak koji je vodio sa biljkama koje je sadio i nekih 12 vrsta povrća", kazala je Vujović.

Andrić je, priča Vujović, i prije izgradnje kuće dolazio u Herceg Novi. Odsjedao u jednom hotelu i imao krug ljudi sa kojima se družio.

"Tada su u gradu boravili i Branko Ćopić, Mihailo Lalić, Stevan Raičković, družio se sa Vojim Stanićem našim čuvenim slikarom, Ilijom i Bosiljkom Pušić, takođe, zanimljiva je stvar da je ova kuća ponuđena i Zuku Džumhuru nakon Andrićevog odlaska, međutim on je tad rekao- Ko sam ja da živim u kući Iva Andrića", navodi Vujović.

Bonus video: