,,Krilatić" prva crnogorska bespilotna letjelica

Sluša instrukcije sa zemlje, a koliko hiljada metara može da leti, još uvijek je poslovna tajna

4412 pregleda 0 komentar(a)
Boje jutra, Foto: Printscreen YouTube
Boje jutra, Foto: Printscreen YouTube

Uskoro će se na crnogorskom nebu naći bespilotna letjelica jedne kompanije iz Podgorice, a koja će joj biti namjena u budućnosti, pogledajte u prilogu.

Ovo je ,,Krilatić", crnogorska autonomna, bespilotna letjelica.

Bespilotna letjelica
Bespilotna letjelicafoto: Printscreen YouTube

Od zaprašivanja polja, gašenja požara, akcija spašavanja, pa do slanja pošte, ova letjelica, priča inženjer Rade Lazarević, može sve.

"Tradicionalno se zove UAV skraćeno i to je jedna leteća platforma koja ima višestroku namjenu...Mašta je samo granica za šta sve može da se upotrijebi", navodi Lazarević.

Krilatić sluša instrukcije sa zemlje, a koliko hiljada metara može da leti, još uvijek je poslovna tajna. Mada njegove sposobnosti su premašile sva očekivanje, kaže Larazević.

"Može da radi pa u neograničemo, ali u velikom broju u sistemu rojeva. Sa jedne tačke, vi možete da upravljate sa nekoliko letjelica i one mogu da odrade značajan posao. Podizanje običnog helikoptera, po nekom cjenovniku je 800 dolara na sat a ovakva letjelica koštala bi jedno 10-15 eura goriva da završite jedan posao, pa sami možete procijeniti prednosti", ističe Lazarević.

Sam projekat dizajniranja trajao je oko 30 dana dok je za rad na konstrukciji bilo potreno 7 mjeseci, a trenutno je u fazi testiranja.

"Trenutno pravilnik naše Agencije za civilno vazduhoplovstvo propisuje i određene težine i uslove za letenje. Tu moraju da postoje razne vrste standarda i definisani propisi za sigurnost letenja, postoje uslovi za tipove bespilotnih letjelica. Trenutno imamo limit u kilaži, ali vidjeli smo da okruženje je to ažuriralo sa standardnima EU, tako da i mi sami očekujemo da će to biti vrlo brzo, a u skladu sa onim testitranjima, računamo da će to biti kad završimo testiranje i sklopimo izvještaj vozila", kazao je Lazarević.

I dok autonomna letjelica čeka svoje odobrenje, iz kompanije kažu da su zadovoljni do sada postignutim, ali ne kriju ushićenje što će Krilatić uskoro pokazati svoje mogućnosti.

Bonus video: