"to se mora uraditi da bi se spasila budućnost prostora"

Krivokapić: Biće stavljen moratorijum na DUP Budva Centar i DUP Bečići, šteta će biti oko četiri miliona eura

"Nema izuzetaka. Planovi su van snage dok se ne napravi dobar prostorni plan", poručio je Krivokapić u u emisiji Načisto na Televiziji Vijesti

19850 pregleda 11 komentar(a)
Krivokapić, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Krivokapić, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Ažurirano: 10.06.2021. 21:28h

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić najavio je da će već na sjutrašnoj sjednici Vlade biti stavljen moratorijum na Detaljni urbanistički plan (DUP) Budva Centar i DUP Bečići.

"Nema izuzetaka. Planovi su van snage dok se ne napravi dobar prostorni plan", poručio je Krivokapić u u emisiji Načisto na Televiziji Vijesti.

Naveo je da će finansijska šteta po Budvu biti oko četiri miliona eura, ali da se to mora uraditi da bi se spasila budućnost prostora.

Vlada Crne Gore donijeće odluku o izradi Prostorno urbanističkog plana (PUP) opštine Budva, kojom je predviđeno i stavljanje van snage dva kontroverzna planska dokumenta DUP Budva centar i DUP Bečići.

Ovim će do izrade PUP biti zabranjeno davanje saglasnosti na idejna rješenja, odnosno kompletnu proceduru za izdavanje odobrenja za gradnju, čime će biti zabranjena gradnja na najatraktivnijem dijelu Budve (od Zavale do hotela Avala ispod magistrale uz obalu), kao i području Bečića.

Moći će da grade samo oni koji su u međuvremenu dobili saglasnosti od glavnog državnog ili budvanskog arhitekte i ako su uplatili komunalije.

Administracija predsjednika Opština Budva Marka Carevića tražila je ranije od Vlade da se na prečac ne donosi odluka o moratorijumu, već da se formira ekspertska komisija, jer će zabrana gradnje imati nesagledive posljedice po budžet grada, koji je iscrpljen zbog koronakrize.

Preporučujemo za Vas