Obrazovanje IT stručnjaka prioritet, poslije 200 dana Ministarstvo još uvijek u fazi planiranja

U ICT sektoru su zadovoljni time što se Vlada deklarativno zalaže za digitalnu transformaciju društva i prepoznaje njenu vrijednost. Ističu međutim, da za sada nedostaju konkretni koraci

14005 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Jedan od prioritetnih projekata nove Vlade, koji je premijer Zdravko Krivokapić posebno najavio u svom ekspozeu je obrazovanje 500 IT stručnjaka za potrebe tržišta informacionih tehnologija u Crnoj Gori

Kada je stupao na dužnost premijera, Zdravko Krivokapić obećao je da će jedan od prioriteta nove Vlade biti obrazovanje 500 mladih IT stručnjaka u Crnoj Gori.

"Naš prvi projekat je obuka 500 mladih i talentovanih za potrebe IT sektora, koji bi se ubrzanom specijalizacijom prilagodili raznim mogućnostima ove propulzivne oblasti", obećao je Krivokapić u svom ekspozeu u parlamentu.

Iako se opravdanost ovog prioriteta teško može osporiti, konkretni rezultati se poslije skoro 200 dana rada Vlade, još čekaju. U Ministarstvu javne uprave, digitalnog društva i medija kažu da je sve još u fazi planiranja.

"Zajedno sa Ministarstvom prosvjete, nauke, kulture i sporta i drugim institucijama koje se bave digitalnom edukacijom radimo na kreiranju obrazovnog programa kako bismo definisali viziju, ciljeve i konkretne aktivnosti. U saradnji sa Harvard univerzitetom, međunarodnim partnerima, lokalnim ICT klasterom i privatnim sektorom, usaglasili smo pilot verziju koncepta i programa buduće Digitalne akademije za službenike javne uprave", kažu iz Ministarstva.

Do tada, obukom IT kadra baviće se kao i do sada, obrazovni sistem koji godišnje osposobi oko 50 osoba ovog profila. IT stručnjaci međutim smatraju da to nije dovoljno da se odgovori savremenim potrebama društva.

"IT stručnjaci sada se školuju kroz sistem obrazovanja koji je složićemo se veoma veliki i kao takav intertan i spor i jako se sporo prilagođava dinamičnim promjenama koje traži IT sektor i IT obrazovanje. Jednostavno nemamo dovoljnu podršku sa strane ni univerziteta ni srednjoškolskog obrazovanja onome što traži IT sektor", kaže direktor jedne IT firme Vladan Tabaš.

Iako postoje centri neformalnog obrazovanja za IT stručnjake, Tabaš tvrdi je ovom problemu potrebno pristupiti sistemski.

"Prosto postoji set institucija neformalnog obrazovanja koji dopunjuju obrazovanje naših kadrova koji dolaze sa univerziteta i srednjih škola, naravno to sve nije dovoljno jer se radi ad hoc i nemamo sistematski pristup."

U ICT sektoru su zadovoljni time što se Vlada deklarativno zalaže za digitalnu transformaciju društva i prepoznaje njenu vrijednost. Ističu međutim, da za sada nedostaju konkretni koraci.

"Pominju se i od strane nove ministarke Tamare Srzentić aktivnosti na tom planu. IT sektor će sve to da podrži jer nama zaista trebaju školovani stručnjaci. Nažalost, za sada smo manje više na nivou dogovora i razgovora", zaključuje Tabaš.

Prema indeksu globalne konkurentnosti, Crna Gora se nalazi na 74. mjestu od 140 zemalja, kada su u pitanju digitalne vještine među stanovništvom. Na spisku evropskih zemalja nalazimo se na začelju. Zbog toga su neophodne dodatne investicije u ovaj sektor kako bismo uhvatili korak sa svijetom ali i pravovremeno reagovanje javne uprave.

Bonus video: