Krsmanović: Nezakonito sam smijenjena s posla, umjesto stručnosti odlučivale političke i druge veze

Osnovni sud u Nikšiću dva puta donosi odluku da se Krsmanović vrati na posao. Nova uprava vrtića tvrdi da je naslijedila dug ustanove od preko 100 hiljada, brojne zloupotrebe službenog položaja, kao i sudske sporove sa zaposlenima

23156 pregleda 14 komentar(a)
Krsmanović, Foto: Printscreen YouTube
Krsmanović, Foto: Printscreen YouTube

Vrtić "Dragan Kovačević” u Nikšiću od januara je u fokusu javnosti, otkako je Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta zbog propusta u radu smijenilo tadašnju direktoricu Radmilu Backović.

Nova uprava vrtića tvrdi da je naslijedila dug ustanove od preko 100 hiljada, brojne zloupotrebe službenog položaja, kao i sudske sporove sa zaposlenima.

Tri i po godine sa ustanovom se sudi i bivša vaspitačica Dragana Krsmanović, koja tvrdi da je diskriminisana i nezakonito otpuštena sa posla, što pokušava da dokaže na sudu.

"Od 20-ak vrtića koliko ih ima u Nikšiću ja sam radila u 16 kao zamjena. I nijesam bila dovoljna dobra da ostanem tu kao mnogi drugi”, priča Krsmanović.

Tvrdi da je tipičan primjer diskriminacije od strane bivšeg rukovodstva JPU Dragan Kovačević, gdje su prilikom prijema u radni odnos, umjesto stručnosti i posvećenosti, odlučivali drugi kriterijumi.

"Veze političke, rodbinske, bratovske. Što se mene tiče, nikada nijesam imala primjedbe na rad ni u kolektivu ni od djece, ni od direktorice, uvijek sam korektno odrađivala posao.”

Zbog svega što je prošla tokom poslednjeg angažmana, poslednje tri i po godine pravdu traži na sudu. Po isteku ugovora na određeno i povratku sa bolovanja koleginice koju je mijenjala, zadržana je na poslu uz obećanje da će potpisati ugovor.

"Nastavljam da radim, samo me premještaju u drugu jedinicu Humci, radim još dva mjeseca bez ugovora, redovno primam platu. Dolazila sam par puta za ugovor, nikad mi ga niko nije uručio, ali nijesam ni potpisala rješenje o raskidu na prethodni”, objašnjava Krsmanović.

U međuvremenu je bio i konkurs na koji se prijavila, ali za nju nije bilo mjesta među 43 kandidata koji su dobili posao. Ustanovu je tužila pozivajući se na Član 26. Zakona o radu koji propisuje da je poslodavac dužan da ugovor o radu na određeno transformiše u stalan radni odnos ako zaposleni nastavi da radi.

Osnovni sud u Nikšiću dva puta donosi odluku da se Krsmanović vrati na posao.

"Oni se ponovo žale. Viši sud je ukinuo taj moj zahtjev, jer kao nijesam po konkursu primljena, a predmet moje tužbe nije bio konkurs nego ugovor o radu.”

Krsmanović je razočarana odlukom suda, a posebno zato što je tokom procesa uspjela da dokaže da su joj iz ustanove krivotvorili potpis na rješenje o prekidu radnog odnosa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti u radu, odnosno prilikom zapošljavanja u januaru je smijenjena direktorica JPU Dragan Kovačević Radmila Backović.

Iz nove uprave za Televiziju "Vijesti" navode koliko su ih koštale slične tužbe.

"Ustanova je za sudske sporove u periodu za zadnje četiri godine izdvojila oko 48 hiljada eura", kazali su.

Dodaju da su u prethodnom periodu odlukom suda dvije osobe vraćene na posao, a da su naslijeđena još dva sudska spora za poništaj konkursa i isplatu zarada.

Bonus video: