Kinestezija: Ko su antiheroji i koja je uloga kostimografa?

Od koncepta do realizacije vizuelnog identiteta glumca, u novoj Kinesteziji govori kostimografkinja Lina Leković. Kada se javio i kako se razvijao termin antiheroja i zašto ih volimo i u kojim ostvarenjima najviše - u Kinesteziji otkriva dramaturg, Balša Poček

7817 pregleda 0 komentar(a)
Poček, Foto: Kinestezija
Poček, Foto: Kinestezija

Kostimograf mora biti dobar poznavalac raznovrsnih stilova i načina odijevanja u različitim periodima ljudske istorije. Kostim doprinosi narativu jednog filma, baš kao dramaturgija ili režija, samo drugačijim sredstvima. Tako se uz pomoć tekstura, oblika i boja postiže određena atmosfera ili estetika filma.

Da li je uloga kostima u filmu dovoljno shvaćena, zašto je važno da kostimograf ima dobru komunikaciju sa glumcima, rediteljem i producentom? Od koncepta do realizacije vizuelnog identiteta glumca, u Kinesteziji govori kostimografkinja Lina Leković.

Dok se najčešće divimo herojima, njihovoj hrabrosti i mudrosti, nerijetko u filmskim ostvarenjima nađemo razumijevanjima i za antiheroje. Iako ih karakterišu društveno neprihvatljive osobine, ako uzmemo u obzir kontekst u kojem se taj lik stvara, često opravdavamo njegovo ponašanje. Filmski kritičari obično kažu da su antijunaci samo ljudi od krvi i mesa.

Kada se javio i kako se razvijao termin antiheroja? Zašto ih volimo i u kojim ostvarenjima najviše - u današnjoj Kinesteziji otkriva dramaturg, Balša Poček.

Emisiju "Kinestezija", autorke Tine Kuzman, koju TV Vijesti realizuje uz podršku Filmskog centra Crne Gore, gledajte subotom i nedjeljom od 17.15h

Bonus video: