Građani plaćaju poslanicima dolazak na sjednice iako žive u Podgorici, skupo koštali i telefonski računi

Iako žive u Podgorici, čak 12 poslanika, i iz vlasti i iz opozicije, prošle godine dobilo je čak 13 hiljada eura za troškove dolaska na sjednice parlamenta, pokazuju podaci Skupštine dostavljeni Televiziji Vijesti

35999 pregleda 550 reakcija 69 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Iako živi u Podgorici, tadašnji poslanik Mihailo Anđušić je prošle godine uzeo preko 1.300 eura za troškove dolaska na sjednice parlamenta, pokazuju podaci iz Skupšteni dostavljeni Televiziji Vijesti.

Tek nešto skromnija bila je njegova koleginica Daliborka Pejović koja je, iako takođe živi u Podgorici, za ove potrebe uzela 1.200 eura, a isto toliko su prisustvo sjednicama naplatili i Branka Bošnjak i Predrag Bulatović iz Demokratskog fronta.

Iako sa mjestom prebivališta u Podgorici, preko hiljadu eura za putne troškove uzela su još po četiri poslanika DPS-a Žana Filipović, Nela Savković Vukčević, Sanja Pavićević i Milorad Vuletić a oko hiljadu poslanici DF-a Milan Knežević, Branko Radulović. Jovan Vučurović i Marina Jočić. Sve u svemu, čak 13 hiljada eura izdvojeno je za putne troškove kroz Podgoricu.

Na ovo poslanici imaju pravo po Odluci o ostvarivanju prava na naknadu troškova za korišćenje privatnog automobila u službene svrhe. Njima se tako plaća 20 posto cijene litra goriva po pređenom kilometru a dokazuje se podnošenjem putnog naloga sa odgovarajućom dokumentacijom. Iz parlamenta nam, ipak, nisu odgovorili na koji način kontrolišu ima li zloupotreba u korišćenju ovih prava jer se radi o velikim iznosima.

Za ukupne troškove za korišćenje privatnog automobila u službene svrhe i dnevnice za dolazak na skupštinske sjednice poslanika koji žive van Podgorice a koji uključuju i usluge hotelskog smještaja i zakupa stana, Skupština je prošle godine izdvojila skoro 150 hiljada eura.

Najviše je dobio tadašnji poslanik DPS-a iz Pljevalja Filip Vuković, 8.700 eura, a odmah ispod njega je DF-ov Milun Zogović sa 8.300. Za troškove dolaska iz Kolašina i boravka u Podgorici, poslanica DPS-a Marta Šćepanović dobila je preko sedam hiljada eura, a Ervin Ibrahimović iz Bošnjačke stranke preko šest hiljada eura za dolaske iz Rožaja.

Bivšem poslaniku SDP-a Džavidu Šaboviću plaćeno je 3.800 eura za dolazak iz Plava u Podgoricu, a bivšem poslaniku Demosa Neđeljku Rudoviću 3.600 za dolazak iz Kotora. Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković, koja je prijavila da živi u Baru, po ovom osnovu je dobila preko tri hiljade eura a poslanik Demokrata Albin Ćeman za tri mjeseca ove godine više od 800 eura.

Pravo na dnevnice od 18 eura za učešće na sjednicama parlamenta i radnih tijela imaju i poslanici iz Podgorice, kao i oni koji dolaze iz drugih gradova i koriste pravo zakupa stana. Dnevnice su samo dodatak za isti posao za koji već primaju platu, koja je tri do četiri puta veća od prosječne u državi. Za te svrhe prošle godine građani su im platili ukupno dva i po miliona eura.

U međuvremenu su redovno i skupo telefonirali, pa je za to iz skupštinskog budžeta izdvojeno preko 40 hiljada eura. Poslanik DF-a Slaven Radunović prednjači na listi onih koji su najviše koristili telefon, pa mu je ukupan račun bio čak 1.200 eura ili 100 eura mjesečno.

Ništa manje obaveza na telefonu nisu imale ni njegove kolege Milan Knežević, Branko Radulović, Jovan Vučurović, Nebojša Medojević i Branka Bošnjak. Preko hiljadu eura smo platili i telefonske račune DPS kadra - Miloša Nikolića, Danijela Živkovića i Marte Šćepanović.

Iako je bojkotovao rad parlamenta, i tadašnji poslanik URE a sadašnji potpredsjednik Vlade Dritan Abazović koristio je ovu privilegiju i napravio ukupni telefonski račun od preko hiljadu eura.

Bonus video: