Ulcinjani proslavili vraćanje maslinjaka u Valdanosu bivšim vlasnicima

Bivši vlasnici kažu da mnogi od njih nisu vjerovali da će se ovo desiti, jer su puno puta bili prevareni, a vraćanju imovine je, kako kažu iz vladajuće URE, najviše doprinijela promjena vlasti

14836 pregleda 20 reakcija 20 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Oko 18 hiljada stoljetnjih stabala maslina u uvali Valdanos nakon 44 godine vraćeno je bivšim vlasnicima. To je prije dvije večeri proslavio čitav Ulcinj.

"Ne može da se opiše taj osjećaj, jer još nismo svjesni ove situacije da je vraćeno, mnogi još ne vjeruju,” kazao je Neđeljko Lazović, bivši vlasnik maslinjaka u Valdanosu

Lazović je prvi započeo čišćenje svog imanja, kada im je to prije par mjeseci omogućeno. Kaže da je vjerovao u ovakav ishod.

"Bilo je i onih koji su sumnjali, jer dosta puta smo bili prevareni.”

Maslinjaci u Valdanosu oduzeti su bivšim vlasnicima 1977. godine za potrebe gradnje vojnih objekata. Oni, međutim, nikad nisu napravljeni a maslinjaci su u međuvremenu, zbog nebrige, devastirani. Vraćeni su zahvaljujući predlogu poslanika Force Gencija Nimanbegua za koji je u petak glasalo 49 poslanika u parlamentu.

Iz vladajuće URE podsjećaju da su godinama ukazivali da će ovaj momenat doći kada se desi promjena vlasti.

"To je bio ključni momenat - promjena vlasti, da se promjeni politička volja I da se građanima vrati maslinjak. To je zaista jedna velika pobjeda. Pobjeda u ekonomskom smislu, u pravnom smislu, u kulturološkom smislu i ovo možda znači neki novi početak za Ulcinj”, kazao je Omer Bajraktari iz URE.

Vlasnici očekuju da će imovinu moći da prevedu na svoje ime već za nekoliko mjeseci.

"Predavanje zahtjeva nadam se da ćemo moći za sledećih mjesec dana, mada je rok tri godine, ali vjerujem da će svi što prije požuriti da to završe, a rok da se odgovori na zahtjev je šest mjeseci, tako da ima tu posla", kazao je Lazović.

Ono čega se sada treba paziti je moguća divlja gradnja u Valdanosu. Lazović poručuje da je sada na potezu država, koja treba da donese adekvatne planove, kao i inspekcija koja je zadužena da zaštiti prostor.

Bonus video: