Hoće li Leposavić biti smijenjen: Razrješenje pitanja koje je izazvalo najveću krizu vlasti zavisi od DPS

Iz DPS za Televiziju Vijesti kažu da neće učestvovati u raspravi, a da li će glasati - znaće se u četvrtak, ističući da je to pitanje odnosa prema civilizacijskim vrijednostima

46813 pregleda 287 reakcija 63 komentar(a)
Leposavić, Foto: Skupština Crne Gore
Leposavić, Foto: Skupština Crne Gore

Dva i po mjeseca nakon što je zatražio smjenu ministra pravde Vladimira Leposavića zbog izjave da ne priznaje genocid u Srebrenici, premijer Zdravko Krivokapić konačno će je sjutra (srijeda 16. maj) obrazložiti pred poslanicima.

Razriešenje pitanja koje je izazvalo najveću krizu vlasti do sada, ipak zavisi od stava Demokratske partije socijalista (DPS), koji bojkotuje rad Skupštine.

Iz te partije za Televiziju Vijesti kažu da neće učestvovati u sjutrašnjoj raspravi, a da li će glasati - znaće se u četvrtak, ističući da je to pitanje odnosa prema civilizacijskim vrijednostima.

Kakav god ishod glasanja o Leposaviću da bude, otvara se pitanje legitimiteta Vlade, odnosno premijera, koji, izvjesno, nema podršku većine vladajuće većine za smjenu.

I nakon dva i po mjeseca, taj predlog je pred poslanicima.

U međuvremenu, postalo je jasno da u vladajućoj većini nema saglasnosti o razrješenju, za koje je potreban 41 glas.

Vladajući Demokratski front (DF) odmah je poručio da neće glasati za smjenu Leposavića.

I iz Socijalističke narodne partije (SNP) su i danas kategorični.

"SNP neće podržati smjenu Leposavića, neće je podržati s DPS, neće je podržati i iz razloga što premijer nije iskoordinisao sa nama, kao sa skupštinskom većinom, koja je dala legitimitet u tom trenutku kad su se birali ministri u Vladi, a kad treba da smjenjuje te iste ministre, on definitivno ne pita tu većinu, i to je jedna velika problematika", istakao je Dragan Vukić, poslanik SNP.

Koalicija "Crno na bijelo" na čelu sa Građanskim pokretom URA je jedina vladajuća struktura koja je najavila podršku smjeni Leposavića, dok je Demokratska Crna Gora poručile kako ga neće smjenjivati sa DPS.

DPS je, u međuvremenu, počeo bojkot Skupštine, i sada premijerov predlog zavisi od poteza najjače opozicione partije.

"Ako je išta jasno na konfuznoj političkoj sceni Crne Gore onda je jasan stav DPS prema genocidu u Srebrenici i civilizacijskim vrijednostima, koje dijele svi naši evroatlantski i evropski partneri. Što se tiče rasprave, mi smo trenutno u bojkotu, zato nećemo učestvovati u raspravi, a u odnosu na glasanje ćemo vrlo brzo donijeti odluku, a bićete svjedoci njeni za dva dana, kada se bude glasalo", istakao je Nikola Rakočević, poslanik DPS.

Na pitanje je li to nagovještaj da će DPS ipak, glasati za smjenu Leposavića, Rakočević je rekao "nije nagovještaj, nagovještaj je da ćete vidjeti, kada za to dođe vrijeme".

Vrijeme za glasanje predviđeno je za četvrtak, dok se sjutra u Skupštini očekuje premijer zajedno sa ministrima, od kojih jedan više nema njegovu podršku.

Bez obzira na to kakav će biti ishod sjutrašnje rasprave u plenumu, smjena ili ostanak Leposavića u Vladi Zdravka Krivokapića dodatno će produbiti krizu vlasti.

Ako bude smijenjen, to će biti uz glasove opozicionog DPS, a i ako ostane – otvara se pitanje legitimiteta premijera, čiji predlozi nemaju podršku vladajuće većine.

"Ako smo mi izjavili da nećemo podržati, to znači da mi nemamo 41 poslanika i to je velika problematika, koja ostaje hipotetički i za Vladu da sačekamo, da vidimo potencijalno i povjerenje Vladi i da vidimo da li će doći do rekonstrukcije Vlade o kojoj svi govore", rekao je Vukić

Ranije su iz DF poručili kako smatrju da bi rekonstrukcija Vlade, koja bi uključila i eventualnu smjenu Leposavića, bila izlaz iz političke krize između parlamentarne većine i Vlade, dok je Krivokapić saopštio kako u njegovu Vladu mogu samo eksperti, ali ne i političari.

Bonus video: